Index Vakbarát Hírportál

Ausztria döntött: még 127 ezer menekültet fogad be

2016. január 20., szerda 14:38 | aznap frissítve

Ausztria 2019-ig legfeljebb 127 500 menekültet fogad be, döntöttek a szövetségi kormány és a tartományok szerdai csúcsértekezletén.

Idén 37 500 migráns telepedhet le az országban, 2017-ben 35 ezer, 2018-ban 30 ezer, 2019-ben pedig 25 ezer, írja a Die Presse. Ez drasztikus csökkenés ahhoz képest, hogy Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet adtak be.

Az osztrák lapok szerint a befogadható menekültek számának meghatározásánál az az elv volt az irányadó, hogy az újonnan érkezett menekültek aránya ne nagyon lépje túl a 1,5 százalékot Ausztria 8,4 milliós, teljes lakosságán belül. 

Az egyelőre nyitott kérdés, mi lesz, ha a menekültek száma eléri ezt a felső határt.

Werner Faymann osztrák kancellár azt mondta: ez egy szükségmegoldás, egy B-terv, mert Ausztria természetesen nem tud befogadni minden menekültet. Az osztrák kancellár azt reméli, hogy ez az intézkedés végre felrázza  az Európai Uniót. 

Ausztria már a múlt héten bejelentette, hogy hamarosan csak azokat a menekülteket engedi be a szlovén-osztrák határon, akik Ausztriában akarnak menedékkérelmet benyújtani, vagy akiket Németország biztosan nem utasít vissza mint gazdasági menekülteket. Azokat nem engedik át a határon, akik Svédországba vagy más európai országba akarnak eljutni. Keddi hírek szerint már 500 katonát vezényeltek a déli határra, hogy minden menekültet fokozottan ellenőrizzenek.

Reinhold Mitterlehner, néppárti alkancellár "dinamikusan drámainak" nevezte a helyzetet. A nagyszámú menekült súlyos terhet jelent Ausztria számára, ezért most ellenőrzést és regisztrációt vezetnek be a határon, és felkészülnek arra, hogy a jövőben a menekültek egy részét visszaküldik. 

Michael Häupl,  Bécs szociáldemokrata polgármestere azt mondta: "szükség van olyan intézkedésekre, amelyek révén valóban tudunk segíteni azokon, akik az életük védelme érdekében menekülnek el. A háborús menekülteken akarunk segíteni, ezért nem jöhet mindenki hozzánk."

A befogadott menekülteknek kötelezővé teszik a német nyelv megtanulását, hogy a menekültügyi eljárás lezárulása után könnyebben tudjanak tanulni vagy elhelyezkedni. Ha valakit mégis kiutasítanak, az sem veszített semmit, hiszen egy idegen nyelv megtanulása mindig hasznos, mondta a polgármester.

Rovatok