Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, kik rabolták el a Bagdadban eltűnt amerikaiakat

2016. január 20., szerda 14:03

Szerdára kiderült, hogy az Irakban pénteken eltűnt amerikai csoportot egy síita milícia fegyveresei rabolták el – állítják egybehangzóan a Reutersnek amerikai kormányzati és iraki hírszerzési források.

A három amerikait és tolmácsukat egy bagdadi házból rabolták el fegyveresek, akik nem a váltságdíjra utaztak, hanem amerikaiakat akartak fogni. Ez az első eset egyébként az amerikai csapatok 2011-es kivonulása óta, hogy amerikai állampolgárokat ejtenek túszul. Washingtoni források szerint a túszejtéshez nincs köze a síita milíciákra amúgy igen nagy befolyással bíró iráni vezetésnek. 

A kellemetlen diplomáciai következményeken kívül is igen sok baja van a milíciákkal a bagdadi – amúgy szintén síiták alkotta – kormánynak. 

Amikor 2014-ben kiderült, hogy a korrupt iraki hadsereg önmagában kevés az Iszlám Állam megállítására, rengeteg felekezeti alapú milícia szerveződött Bagdadban, melyek komoly segítséget kaptak a kormányzattól, illetve a síiták patrónusának számító Irántól is. Ezek a szabadcsapatok komoly szerepet játszottak Tikrit visszafoglalásában, illetve 2015 derekától több iraki milícia tűnt fel Szíriában is, ahol a krónikus emberhiánnyal küzdő Aszadot segítették ki. 

Idővel azonban a fegyveresek önálló politikai tényezővé váltak, elsősorban radikális Amerika-ellenességükkel tűntek ki, ami az USA katonai támogatását élvező Haider al-Abádi miniszterelnöknek egyre kellemetlenebb.

Rovatok