Index Vakbarát Hírportál

Menekültellenességgel vádolnak egy dán szórakozóhelyet

2016. január 20., szerda 20:21

Nyelvi követelményei miatt rasszizmussal vádolják az egyik dán szórakozóhelyet, írja a dán Local, miután több dán városban is megszaporodott a menekültek által elkövetett szexuális zaklatások száma.

A sonderborgi Buddy Holly klub csak azokat a vendégeket engedi be, akik beszélnek dánul, angolul vagy németül. A szórakozóhely egyébként már jóval a mostani menekülthelyzet előtt, 1997-ben vezette be először a nyelvszabályt.

A Buddy Holly tulajdonosa, Tom Holden azzal védekezett, hogy soha nem akart a xenofóbok kezére játszani, pusztán gyakorlatias okok miatt döntöttek a szabály bevezetése mellett.

A termék, amit kínálunk – hogy t. i. nálunk biztonságos környezetben lehet eltölteni egy vidám estét – megköveteli a személyzetünktől, hogy képesek legyenek kommunikálni a vendégeinkkel

– mondta, majd azt is hozzátette, hogy amennyiben nagyszámú olyan ember tűnne fel a klubban, akikkel nem tudnak kommunikálni, az a biztonságérzetet csökkentené. Holden azt is bevallotta, hogy az intézkedést annak idején azért vezették be, hogy a klub falain kívül tartsák azokat a csoportokat, akik Kelet-Európából és Oroszországból érkeztek a város kikötőjébe.

Az Amnesty International dániai szóvivője, Claus Juul diszkriminatívnak nevezte az intézkedést, szerintük akkor is lehet kezelni az esetlegesen felmerülő problémákat, ha az érintett vendég éppen nem beszül dánul. A szórakozóhely előtt állítólag többször láttak már fagyoskodó menekülteket.

Rovatok