Index Vakbarát Hírportál

A Balkánon talál új otthonra két guantanamói fogoly

2016. január 21., csütörtök 23:30 | aznap frissítve

Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban lelt új otthonra a guantánamói fogolytábor két korábbi lakója, írja az MTI.

2002 óta összesen 780 embert tartottak fogva a táborban, a mostani két ember elengedésével a foglyok száma 91-re csökkent. A Bosznia-Hercegovinának átadott 58 éves Tárik Mahmúd Ahmed asz-Szavah egyiptomi-bosnyák kettős állampolgár, és eredetileg azzal vádolták, hogy az Al-Kaida robbanószer-szakértője, de ejtették ellene a vádakat. A Pentagon tájékoztatása szerint értékes információkkal szolgált az amerikai kormányzatnak, ezért tavaly februárban egy bizottság a szabadon bocsátására tett javaslatot.

A másik korábbi fogva tartott, a 41 éves jemeni Abd al-Azíz Abduh Abdalláh Ali asz-Szuveidi az Al-Kaida harcosa volt, és Afganisztánban harcolt Oszama bin Láden fegyvereseinek soraiban a NATO-csapatok ellen. Az illetékes bizottság azt javasolta, hogy küldjék haza Jemenbe, de az ott jelenleg dúló háború miatt ez nem lehetséges, de ügyvédje szerint ideálisan beilleszkedik majd Montenegróban is.  

Az Egyesült Államok Szarajevónak és Podgoricának is köszönetét fejezte ki "emberséges gesztusukért", és azért, hogy támogatják Washington erőfeszítéseit a tábor bezárására. A The New York Times információi szerint egy harmadik férfi, a szintén jemeni Mohammed Ali Abdullah Bvazír szerdán szintén elhagyta volna a tábort, de a korábban a fogva tartása körülményei ellen éhségsztrájkkal tiltakozó férfi nem akart olyan országba távozni, ahol semmilyen hozzátartozója nincs.

A táborban maradó 91 fogoly közül Washington mintegy hatvanat nem fog elengedni. Vagy mert túl veszélyesnek tartják, vagy mert elítélték őket, vagy ítéletre várnak. Őket amerikai börtönökbe szállíthatják át a Kubában található táborból, de még nem tudni, mikor. 

Rovatok