Index Vakbarát Hírportál

Amerika most már célzottan bombázhatja az Iszlám Államot Afganisztánban

2016. január 21., csütörtök 11:26

Az eddiginél szélesebb körű felhatalmazást kapott az amerikai hadsereg arra, hogy légicsapásokat mérjen az Iszlám Államra Afganisztánban, írja az MTI a The Washington Post értesülésére hivatkozva.

A Pentagon a múlt héten hagyta jóvá azt az intézkedést, miszerint közvetlenül a terrorszervezethez tartozásuk miatt mérjenek csapást az Iszlám Állam fegyvereseire az amerikai katonák. Eddig ugyanis a hadsereg csak akkor hajthatott végre légicsapásokat Afganisztánban, ha - külföldi erőket kellett védenie, - az afgán erőket kellett segítse az ellenséggel szemben, - az al-Kaidát vagy az ahhoz kötődő csoportokat kellett támadjon.

Egy neve elhallgatása mellett nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselő rámutatott, hogy az amerikai hadsereg korábban is mért támadást az Iszlám Államhoz kötődő afganisztáni célpontokra, ezeket a csapásokat azonban a harcosok ellenséges szándékai miatt és nem kifejezetten a szélsőséges csoporthoz való tartozásuk miatt indították. A mostani kiterjesztés azt jelenti, hogy Washington az IS hagyományos terepének számító Szírián és Irakon túl tovább szélesíti terrorellenes hadjáratát.

Barack Obama amerikai elnök az afgán biztonsági helyzet romlása miatt többször is változtatott eredeti tervein, amelyek szerint 2016-tól minimálisra csökkentették volna az afganisztáni amerikai fegyveres kontingens létszámát.

Rovatok