Index Vakbarát Hírportál

Cameron számlákat zárolna a Litvinyenko-ügy miatt

2016. január 21., csütörtök 19:45

David Cameron brit miniszterelnök "egy állam által megrendelt szörnyű gyilkosságnak" nevezte a brit televízióknak Svájcból adott nyilatkozatában a történteket. A bírósági vizsgálat "megerősítette, amit eddig is hittünk, és az utolsó munkáspárti kormány is hitt annak idején, vagyis hogy ezt a szörnyű gyilkosságot egy állam rendelte meg" - mondta, és emlékeztetett arra, hogy az akkoriban elfogadott megtorló intézkedések ma is érvényben vannak.

Ma ennél is tovább lépve számlákat zároltunk, és kérni fogjuk a bíróságot, hogy nézzen utána, mit lehet még tenni

- mondta Cameron.

Mérgezi a viszonyt

Csak tovább mérgezheti Moszkva és London viszonyát az a brit "álvizsgálat", amely Alekszandr Litvinyenko halálának ügyében folyt - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

"Mindig is nagyra értékeltük jó kapcsolatainkat Nagy-Britanniával, és azt követően, hogy tragédia történt Litvinyenkóval, Oroszország szoros együttműködésre számított a britekkel az ügy kivizsgálásában. De sajnos a britek nemcsak az együttműködésben, hanem a legtöbb területen a párbeszédben is a befagyasztást választották" - mondta Peszkov, aki ismételten hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem kezdeményezte a kétoldalú kapcsolatok befagyasztását.

A szóvivő szerint "az ilyen álvizsgálatok kétségkívül csak arra jók, hogy tovább mérgezzék a légkört a kétoldalú kapcsolatainkban".

Szavai szerint a brit eljárás azért nem tekinthető igazi vizsgálatnak, mert a következtetések valószínűségeken alapulnak, a megfogalmazásokban a "lehetséges", "valószínű" szavak szerepelnek. "Ez a szóhasználat nem megengedett az orosz bíróságok gyakorlatában, mint ahogy más országokéban sem, és semmiképpen sem fogadható el számunkra ítéletként" - mondta Peszkov.

Litvinyenkó özvegye szankciókat követel

Marina Litvinyenko, a meggyilkolt orosz ellenzéki özvegye csütörtökön azt kérte a brit hatóságoktól, hogy hozzanak "szankciókat" Oroszország és Putyin ellen. "Célzott gazdasági kényszerintézkedéseket és beutazási tilalmat követelek Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára és Putyin ellen" - mondta.

A vizsgálatot vezető felsőbírósági bíró, Sir Robert Owen a nap folyamán közzétett, végleges jelentésében az olvasható, hogy Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a jelentést politikai színezetűnek nevezte, és kijelentette, "Oroszországnak nem is számított arra, hogy a zárójelentés objektív és elfogulatlan lesz".

Rovatok