Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt az al-Dzsazíra stábja Jemenben

2016. január 21., csütörtök 20:46

Nyoma veszett a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió tudósítójának és kétfős stábjának a heves harcok sújtotta közép-jemeni Taíz tartomány székhelyén, írja az MTI.

A jemeni húszi felkelők és a jemeni kormányerők közötti harcokat tudósító Hamdi al-Bukarival és stábjával, Abdel-Azíz asz-Szabrival és Munir asz-Szabaival hétfő este vesztette el a kapcsolatot az al-Dzsazíra. Elképzelhető, hogy a három tévést elrabolták.

A hírtelevízió közleményében felszólította a felelősöket, hogy engedjék szabadon a tévéseket, de nem közölték, kit gyanúsít az emberrablással. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal.

A szaúdiak vezette katonai szövetség március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen. A több alkalommal is meghirdetett tűzszünetet egyszer sem tartották tiszteletben a szemben álló felek. A polgárháborúban több ezren haltak már meg, nemzetközi humanitárius szervezetek szerint az ország humanitárius katasztrófa küszöbén áll. 

Rovatok