Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek az ugandai kannibál ellen

2016. január 21., csütörtök 19:34

A hágai Nemzetközi Bíróság ma hivatalosan is azzal vádolta meg az ugandai lázadó erők egykori parancsnokát, Dominic Ongwent, hogy a parancsnoksága alatt szolgáló katonáknak parancsba adta, hogy

megöljék, megfőzzék és megegyék a civileket.

Ő az ugandai Lord's Resistance Army (LRA), azaz az Úr ellenállü hadserege első olyan tagja, aki Hágában felel bűneiért, amiből pedig bőven akad: hetven rendbeli háborús bűntett és emberiség elleni bűncselekmény miatt vonják felelősségre. Ongwen vélhetően azzal védekezik majd, hogy ő maga is áldozat, hiszen gyermekkorában elrabolták és gyerekkatonaként harcolt - akarata ellenére.

A bíróságot ez a védekezés nemigen hatja majd meg, az ügyészek ugyanis elég sok terhelő bizonyítékot gyűjtöttek ellene. A fent említetteken kívül azzal is vádolják, hogy iskoláskorú lányokat tartott szexrabszolgaként, valamint azzal, hogy gyerekeket rabolt el és sorozott be seregébe. A csütörtöki meghallgatásokat élőben közvetítették Lukodi városában, ahol Ongwen korábban több atrocitást is elkövetett a civil lakossággal szemben. A BBC egyik riportere a helyszínen egy olyan asszonnyal is beszélt, aki szerint Ongwen arra kényszerítette, hogy ölje meg a saját fiát. 

Ongwen 1975-ben született, és tízévesen rabolta el az LRA, ahol felnőttként egészen parancsnoki beosztásig vitte. A Nemzetközi Bíróság 2005-ben adott ki ellene elfogatási parancsot, mindhiába. Az Egyesült Államok kormánya 2013-ban ötmillió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki a hollétéről információt szolgáltat. A férfi 2015 januárjában adta fel magát.

Rovatok