Index Vakbarát Hírportál

Ha Dániába jössz, nem erőltetheted ránk az étkezési szokásaidat!

2016. január 22., péntek 10:36

Kötelezővé tette az iskolai és napközis menükön a disznóhúst a Koppenhágától 210 km-re északnyugatra fekvő Randers városa, írja az MTI.

A város vezetősége szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy megőrizzék az ország gasztronómiai hagyományait, amiben a sertéshús központi helyen szerepel. Frank Noergaard városi tanácstag aki egyben a javaslatot tevő bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP) tagja, azt mondta, hogy az intézkedés nem a menekültként érkező muszlimok ellen irányul, de "sok panasz érkezett hozzá amiatt, hogy túl sok engedményt" kapnak a döntően evangélikus országba érkező muszlimok.

Azt kívánjuk üzenni ezzel, hogy ha muszlim vagy és úgy tervezed, hogy Randersbe jössz, ne gondold, hogy ráerőltetheted másokra az étkezési szokásaidat. A disznóhús itt egyenértékű az összes többi étellel.

A városban ugyanakkor továbbra is elérhetőek lesznek az iszlám előírásai által engedélyezett halal ételek, valamint a vegetáriánusok és a cukorbetegek által fogyasztható ennivalók.

Három évvel ezelőtt, Helle Thorning-Schmidt akkori miniszterelnök elmarasztalt néhány dániai óvodát, amiért azok sertés helyett halal vágással leölt egyéb húst kezdtek el felszolgálni, mivel a muszlim gyerekek nem voltak hajlandóak megenni a disznóhúst.

Rovatok