Index Vakbarát Hírportál

Már három halálos áldozata van az évszázad amerikai hóviharának

2016. január 22., péntek 18:56 | nyolc éve frissítve

Soha nem látott hóvihar csapott le az Egyesült Államokra, és már halálos áldozatokat is követelt. Százezrek fagyoskodnak áram nélkül, az északi városokban áradásokra, délen tornádókra számítanak. Két NBA-meccs már biztosan elmarad.

Az NBC News szerint Virginiában meghalt egy ember a viharban, de a tennessee-i Knox megyében és Kentuckyban is volt halálos áldozata az ítéletidőnek. 70 ezren áram nélkül maradtak Észak-Karolinában, Dél-Karolinában, Kentuckyban és Nyugat-Virginiában. Többszáz baleset történt az utakon, ezért a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ne induljanak útnak az ítéletidőben, mindenki maradjon otthon és zárkózzon be.

Az államok keleti részén bezártak az iskolák, közintézmények, vasárnapig a metróközlekedést is leállították. Az emberek megrohanták a boltokat, és szinte üresen álló polcokról, hűtőkről érkeztek képek már csütörtök este.

Figyelmeztető nyilatkozatot adott ki New York és Washington polgármestere is, a washingtoni polgármester-asszony, Muriel Bowser pedig ismételten bocsánatot kért a város lakóitól, amiért szerdán este az alig másfél centiméteres hó és jegesedés miatt káosz alakult ki a fővárosban, írja az MTI. Az előrejelzések szerint a viharok áradásokkal járnak majd együtt Delaware és New Jersey államokban. Ezzel egyidejűleg délen, a Mexikói-öböl partján fekvő szövetségi államokban tornádókat jeleztek.

Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Virginia és Észak-Karolina államokban is szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államok keleti partvidéke felé közelgő vihar miatt. Több légitársaság is járatokat törölt, pénteken több mint 2700-at és szombaton várhatóan közel 3000-et. Ezzel párhuzamosan koncerteket, tömegrendezvényeket halasztottak el.

Az USA középnyugati részéről a keleti városok felé tart a vihar, ami az ország déli részén már pusztított. A durva hóvihar 75 millió embert érint a keleti parton.

Rovatok