Index Vakbarát Hírportál

Jordániában íriszszkennerrel működő automaták adják a segélyt

2016. január 22., péntek 16:16

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kezdeményezett projektnek köszönhetően mostantól folyószámla és bankkártya nélkül juthatnak készpénzhez a Jordániában élő, segélyre jogosult menekültek, elsősorban szíriaiak, írja az MTI. Az arab ország számos pontján felállított, biometrikus készülékkel felszerelt bankautomaták ugyanis íriszvizsgálattal azonosítják a kérelmezőt, aki így pillanatok alatt megkapja a neki járó összeget.

Az UNHCR a héten mutatta be a jordániai fővárosban, Ammánban ezt a rendszert, amely 43 ezer családnak, mindenekelőtt a jordániai menekültek 80 százalékát kitevő szíriaiaknak lesz a segítségére. Az arab királyság 1,4 millió szíriainak nyújt menedéket, közülük azonban csak 630 ezren vetették magukat nyilvántartásba az UNHCR-nél.

Az angolul EyeCloud, arabul "Segítség egy szempillantás alatt" néven futó projektnek köszönhetően a menekültek kevesebb mint 30 másodperc alatt készpénzhez juthatnak. Egy helyi bankkal együttműködve Jordánia-szerte nagyjából ötven ilyen technológiával működő automatát helyeztek el.

Andrew Harper, az UNHCR jordániai illetékese az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy ezzel a "legsebezhetőbbeknek, a menekülttáborokon kívül élőknek segítenek: gyerekes özvegyeknek, időseknek és azoknak, akik nem dolgoznak". Mint megjegyezte, a világszervezet menekültügyi hivatala 2012 óta már több mint 150 millió dollár (43,5 milliárd forint) segélyt fizetett ki ezeknek az embereknek.

Az UNHCR szerint az arab királyságban tíz menekültből kilenc a táborokon kívül él, és havonta átlagosan mindössze 68 jordániai dinárból (nagyjából 27 ezer forintból) tengődik.

Az új rendszer előnye, hogy megkíméli a menekülteket a több órás sorban állástól, amely eddig a segélyek felvételét jellemezte. A fő cél pedig az, hogy megőrizzük a menekültek méltóságát - hangsúlyozta Harper. Mint mondta, "ez a menekültek készpénzzel való támogatásának a leghatékonyabb módja a világon".

Rovatok