Index Vakbarát Hírportál

Migránscsónak deszkáiból készült keresztet vett a British Múzeum

2016. január 22., péntek 19:42

Egy felborult csónak deszkáiból készített két méter magas és nyolcvan centiméter széles keresztet vásárolt a londoni British Museum. A deszkák a még 2013. október 3-án Lampedusa partjai előtt szerencsétlenül járt hajóból származnak. A tragédiában 366-an vesztették életüket.

Az alkotást bevándorlók egy csoportja vitte magával múlt vasárnap, a migránsok világnapján a Szent Péter térre, ahol Ferenc pápa megáldotta azt.

Közben a szokatlanul enyhe téli időjárás miatt folyamatosan érkeznek emberek Afrika északi partjai felől. Jelenleg is az olasz partok felé tart az a 968 migráns, akiknek péntekre virradóra a Szicília és Észak-Afrika közötti tengerszakaszon kellett segítséget nyújtani. Akkor a nyolc gumicsónakkal Líbia partjaitól érkezők közül egy ember a tengerbe fulladt. A menekültek vészjelzést adtak le a náluk levő műholdas telefonnal, így találták meg őket. 

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint Olaszországnak kötelessége a bajba jutott bevándorlók segítése és mentése, ugyanakkor hozzátette, hogy a menekültkérelemre nem jogosult bevándorlókat ki fogják utasítani.

Rovatok