Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Kerítést kell építeni Macedóniában és Bulgáriában is

2016. január 22., péntek 16:42

Kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovén-magyar együttes kormányülésén a szlovéniai Brdo pri Kranjuban az MTI beszámolója szerint.

Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert

− hangsúlyozta Orbán Viktor a belső határok nélküli uniós övezetre utalva.

Miro Cerar szlovén kormányfő szerint az Európai Uniónak heteken belül közös megoldást kell találnia a menekültválságra, ha el akarja kerülni az országok közötti esetleges konfliktusokat.

A szlovén-magyar közös kormányülésről Lázár János beszélt a csütörtöki Kormányinfón. A közös kormányülés legfontosabb témája a bevándorlási krízis, de szóba kerültek más témák is, például az Olimpia.

Orbán Viktor szerint Magyarország figyelemre méltónak tartja, hogy a szlovének Európában az idegen nyelvet beszélők között a legjobbak között vannak, a népesség arányában pedig a világon az elsők között van az olimpiai érmeket illetően. Ennek kapcsán arra kérte a szlovéneket, hogy támogassák Magyarországot a 2024-es olimpiai pályázatot illetően.

Orbán szerint tízéves távlatban messze kiugró közép-európai fejlődés következik, miközben az Európai Unió egészét a helyben járás vagy legfeljebb a "tyúklépésekben" haladás jellemzi. A magyar kormányfő megfogalmazása szerint az Európai Uniónak talán sikerül kilendítenie "elakadásából az Európa projektet", de ne számítsunk "extra fellendülésre".

De a legnagyobb megfejtés csak ezután jött: A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a "történelem ura", és felteszi azt a kérdést, hogy ki vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ, mondta Orbán, aki szerint ez egy "inspiráló rémálom", mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet. A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható:

ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is.

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délelőtt tárgyalt Ljubljanában a szlovén külügyminiszterrel, Karl Erjaveccel, majd az MTI-nek adott interjújában arról beszélt, hogy hat, a két ország kapcsolatát tovább erősítő megállapodást kötnek majd. A tervek szerint megállapodnak a két ország gázvezeték-hálózatának összekötéséről, amivel egy 1,3 milliárd köbméter kapacitású közös rendszer jön létre, javítva mindkét ország energiabiztonságát, illetve a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy Közép-Európában egy integrált villamosenergia-hálózat jöjjön létre.

Emellett 2018-ra kétszer két sávosra bővítik az M70-es autóutat, így Budapestet Ljubljanával végig autópálya fogja összekötni. Ezenkívül az idei év első felétől már végig villamosított lesz a Budapest-Ljubljana vasútvonal. 2020-ig pedig hat új határátkelőhelyet szándékoznak létesíteni, három közútit és három kerékpárost.

Emellett ezen a napon megnyitjuk a magyar főkonzulátust Lendván, és a magyar kulturális intézetet Ljubljanában

− tette hozzá Szijjártó Péter.

Rovatok