Index Vakbarát Hírportál

Trump beelőzött másfél héttel a kezdés előtt

2016. január 22., péntek 00:07

Az ingatlanmágnás Donald Trump több mint tíz százalékkal vezet a február 1-jén az amerikai előválasztási időszakot megnyitó Iowa államban, míg Bernie Sanders vermonti szenátor is elhúzott a demokrata elnökjelöltség nagy esélyétől, Hillary Clintontól, derült ki a CNN/ORC legfrissebb felméréséből.

A felmérés szerint Trump az iowai kaukusz (az előválasztás egy sajátos típusa) valószínű résztvevői között 37 százalékkal vezet a 26 százalékon álló Ted Cruz texasi szenátor előtt. Marco Rubio floridai szenátor a harmadik 14 százalékkal, a többiek már 10 százalék alatt vannak.

A republikánus szavazókat Iowában teljesen megosztja, hogy melyik jelölt vinni legjobb irányba a külpolitikát (Trump 27 százalék, Rubio 26 százalék, Cruz 25 százalék). 29 százalékuk szerint Cruz, 28 százalékuk szerint Trump képviseli legjobban a republikánus értékeket. Szociális ügyekben viszont egyértelmű a texasi szenátor előnye, 29 százalék mondta őt, 18 százalék Trumpot.

Sanders pedig 51 százalékkal vezet az őt 43 százalékkal követő Clinton előtt. Sanders vezetése részben a gazdasági kérdéseknek köszönhető. A valószínű szavazók többsége szerint sokkal többet tenne a középosztályért. Viszont nagy fölénnyel a volt külügyminiszter Clintonban bíznak jobban a külpolitikai kérdésekben. 60 százalék szerint pedig a volt first lady nagyobb eséllyel nyerne novemberben az elnökválasztáson.

Érdekesség, hogy ha csak azokat nézzük, akik résztvettek a pártok legutóbbi versenyt hozó kaukuszain (vagyis a republikánusoknál 2012-ben, a demokratáknál 2008-ban), akkor már fordul az állás. Cruz vezet 30 százalékkal a 28 százalékra mért Trump előtt, Clinton pedig 55 százalékkal a 38 százalékon álló Sanders előtt.

Az összes mérvadó felmérést összesítő RealClearPolitics szerint is átvette Trump a vezetést Iowában, miután Cruz visszaesett, de összességében még csak 2,6 százalékos az ingatlanmágnás előnye (29 vs 26,4). Az összesítés szerint Clinton őrzi még előnyét, ami azonban már csak 3,1 százalékos Sandersszel szemben.

Nem véletlen, hogy Clinton támadásba lendült Sanders ellen a CNN-nek adott interjújában is, akinek megkérdőjelezte a tapasztalatát, hogy vezesse az országot, és azt az álláspontját is bírálta, hogy az Egyesült Államoknak még tovább kellene javítania kapcsolatain Iránnal.

Rovatok