Index Vakbarát Hírportál

Megint elhalasztották a választást Haitin

2016. január 23., szombat 10:56

Haiti pénteken, két nappal a választások előtt bejelentette, hogy elhalasztja az elnökválasztásokat az egyre nagyobb méreteket öltő erőszak miatt, amely azóta terjed, mióta az ellenzéki jelölt csalásra hivatkozva nem akar részt venni a folyamatban.

Pierre Louis Opont, a haiti választási tanács tagja hivatalosan bejelentette, hogy biztonsági okokból halasztják el a szavazást. Azt nem közölte, hogy a korábban már kétszer elhalasztott választást végül mikor tartják meg. Azt is elmondta, hogy a tanács több tagját fegyveresek támadták meg, otthonaikat felgyújtották.

Korábban Jovenel Moïse, banánexportőr kapta a legtöbb szavazatot, nincs meg a többsége, csak 33 százaléka, így még egy forduló van, ahol Jude Celestinnel, az állami építőipari vállalat egykori vezetőjével csapnak össze, aki 25 százalékkal lett második – ő jelentette most be, hogy nem hajlandó részt venni a választásokon.

Az első fordulóban a szavazásra jogosult 5,8 millió lakosnak kevesebb mint a negyede szavazott, viszont több ezren tudták duplán leadni szavazatukat.  

Az erőszak Port-au-Prince-ben, a köztársaság fővárosában kezdődött, ahol a választások ellen tüntettek. Először csak táncoltak az utcákon, de hamar véres események kezdődtek: lövéseket is leadtak, amikor összecsaptak a rendőrökkel. 

A 10 milliós Haiti nagyrészt segélyekből él, hat évvel ezelőtt egy földrengés nagyrészt lerombolta az országot. Az országban 1957-86-ig katonai diktatúra volt, azóta nem sikerült stabil demokráciát építeni.

Rovatok