Index Vakbarát Hírportál

Menekülnek a zsidók a franciáktól

2016. január 23., szombat 09:46

Közel 8000 francia zsidó vándorolt ki Franciaországból, és költözött Izraelbe a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, tavaly januári terrorakció után, amire két nappal később egy Hyper Cacher nevű kóser szupermarket elleni támadás tett rá egy lapáttal (itt négy zsidó származású francia állampolgárt lőttek le).

A francia zsidók költözése nem tavaly kezdődött egyébként, hanem úgy öt éve, de számuk tavaly emelkedett meg ilyen nagy mértékben. 2011-ben még csak 1900-an költöztek Izraelbe, 2013-ban már 3300-an, míg tavaly 8000-en. A nyugat-európai országok között Nagy-Britannia áll a második helyen a kivándorlást tekintve, tőlük 774 zsidó költözött Izraelbe 2015-be, ami a tizede a francia exodusnak. Az Izraelbe érkező franciák Ashdodban, az ország déli részén telepednek le általában, ahol már régóta sok francia ajkú zsidó él.

A friss kiköltözők szerint sokkal jobban érzik magukat Izraelben, mint Franciaországban, mert biztonságban vannak, és nyugodt az életük. A kivándorlási procedúrákat segítő Jewish Agency (Zsidó Ügynökség) nevű cég szerint az erőszak és a terrortámadások a legfőbb indokai a kivándorlási hullámnak. "Az olyan terrorakciók, mint a 2012-es, Toulouse-i, amiben egy zsidó iskolát támadtak meg, vagy a brüsszeli zsidó múzeum elleni 2014-es merénylet (de említhetnénk a párizsi kóser szupermarket vagy a koppenhágai zsinagóga elleni támadásokat is) nem erősítik a zsidók biztonságérzetét. Az európai zsidó közösségek közül a francia már évek óta félelemben él."

Mauel Valls, francia miniszterelnök sajnálatát fejezte ki az újkori exodus miatt. "A zsidók nélkül Franciaország már soha nem lesz olyan, mint volt. A legrégebbi közösség volt az országban, a Nagy francia forradalom óta jelen voltak az életünkben." Egy 2013-as, az európai antiszemitizmust vizsgáló tanulmány szerint a Franciaországban élő zsidók 74 százaléka azt vallja, hogy nem mindig érzi biztonságosnak felvállalni származását, negyedük pedig soha, kippájukat az utcán nem is merik viselni. 

Rovatok