Index Vakbarát Hírportál

Méteres havat, 56 km-es gigadugót hozott az óriási hóvihar

2016. január 24., vasárnap 08:44 | aznap frissítve

Tizenegy államban hirdettek szükségállapotot az amerikai keleti partot érintő óriási hóvihar miatt, írja a BBC. Néhány helyen konkrétan egy méternél is több hó esett, és legalább 19-an meghaltak péntek óta a Jónásnak elnevezett vihar miatt. Vasárnap Washingtonban és New Yorkban is megkezdődött a vihar elvonulása után a hóeltakarítás, de több északkeleti államban még nem ért véget a havazás.

Még mindig kétszázezren áram nélkül vannak, és New York, valamint New Jersey tengerparti területein több helyen áradások veszélyeztetik az embereket. Van olyan kisváros, aminek utcáin derékig is ért a jeges tengervíz. Főként Massachusetts-ben és Maine-ben számítanak még jelentősebb havazásra.

Sokan rekedtek az utakon a hétvégén

Kentuckyban, valamint Pennsylvaniában sokan fél napra beszorultak az autójukba a több helyen kialakult gigadugókban. Kentuckyban egy ideig 56 km-en álltak az autók, a Vöröskereszt az út mentén melegedő sátrakat állított fel. Virginiában több mint ezer autóbaleset volt. Több mint 7000 repülőjáratot kellett törölni.

Nem hivatalos adatok szerint a nyugat-virginiai Berkeley megyében 102 centis havat is mértek, de Maryland állam egyes részein is 86 cm hó eshetett.

New Yorkban szombat este felfüggesztették a közlekedést, lezárták a hidakat. Elsősorban csak a hó eltakarításán és mentésben résztvevő járműveket engedték az utakra, másokat akár őrizetbe is vehettek, ha a tiltás ellenére mégis autóba ülnek.

Bill de Blasio New York-i polgármester helyi idő szerint vasárnap reggel végül feloldotta a korlátozást, a Hudson folyón is újra megnyitották a hidakat. Ettől függetlenül minden autóba ülő sofőrt óvatosságra intettek.

New Yorkban ez lehet minden idők ötödik legnagyobb havazása, közel 70 centi hó esett. Virginiában és Marylandben pedig 1922 óta nem tapasztalt mennyiségű hó hullhatott.

Lelőtte a segítségére érkezőt

Egy férfit őrizetbe vettek, és gyilkossággal vádolnak, miután szombaton lelőtt egy férfit, aki megpróbált segíteni neki, amikor elakadt az autójával Észak-Karolinában. A 27 éves férfi autójával lesodródott az útról. Arra járók megálltak segíteni, de miután mondták neki, hogy hívják a rendőröket, a férfi pisztollyal a kézben kiugrott az autóból és rájuk lőtt. Az egyik eltalált férfihoz aztán odament, és többször újra rálőtt, írja az ABC News.

Rovatok