Index Vakbarát Hírportál

Nem bulizhatnak Freiburgban a migránsok

2016. január 24., vasárnap 18:48

A Baden-Württemberg tartományi Freiburgban legalább hat éjszakai szórakozóhelyen változtatták meg a belépési szabályokat. Egyes helyekről kitiltották a menekülteket és menedékkérőket, máshol csak bizonyos rendezvényekre, például reggae-koncertekre engedik be őket. Van olyan klub is, ahová csak tagsági kártyával lehet belépni, és csak az erőszakot, a szexizmust és a diszkriminációt elutasító emberek lehetnek tagok.

A szórakozóhelyek tulajdonosai arra hivatkoznak, hogy a menekülthullámmal megszaporodott az incidensek száma: nemi erőszak kísérletéről és késes támadásról is beszámoltak a vendégek. A Bonnhoz közeli Bornheimben néhány napja kitiltották az uszodából a menekülttábor férfi lakóit, arra hivatkozva, hogy a táborlakók szexuálisan zaklatják a fürdő vendégeit és a személyzetet. (A Spiegel cikke szerint a helyzet azóta rendeződött, a menekültek ismét használhatják a fürdőt.)

A rendőrség a lopásokat leszámítva nem tud róla, hogy több lenne az atrocitás – nyilatkozta a Badische Zeitungnak a freiburgi belváros rendőrőrsének vezetője. A rendőrség szerint a szexuális zaklatások esetében sok olyan ügy lehet, amiről a hatóság nem is tud, mert az éjszakai életben sok ilyen ügyet barátok vagy kidobóemberek közreműködésével rendeznek.

Az MTI azt írja: feltűnő, hogy emelkedik a szórakozóhelyről szórakozóhelyre vonuló, férfiakból álló csoportok száma. „Ha sok embert nem engednek be helyekre, akkor agresszívak lesznek és a probléma áthelyeződik az utcára” – mondta a rendőrség szóvivője.

A freiburgi önkormányzat képviselője szerint nem tudnak róla, hogy akut problémáról lenne szó, de megjegyezte, hogy a diszkrimináció tilalma a vendéglátóhelyekre is vonatkozik. A képviselő szerint a 230 ezer lakosú Freiburgban elhelyezett, nagyjából 3 ezer menedékkérő túlnyomó többségére nincs panasz, de fekete bárányok mindenütt vannak.

Rovatok