Index Vakbarát Hírportál

Orosz hátszéllel előretörtek Aszad erői Szíria nyugati részén

2016. január 24., vasárnap 16:52 | aznap frissítve

A szíriai kormányerők elfoglalták a nyugat-szíriai Latakiában fekvő Rabíja városát, ami négy éve felkelő csoportok kezén volt, írja a BBC.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet szerint orosz erők is kulcsfontosságú szerepet játszottak Rabíja visszafoglalásában, légicsapásokkal is támogatták Aszad erőit.

Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és azóta több csoport, köztük a szíriai türkmének ellenőrzése alatt állt. Azonban egyes területeket az al-Kaida helyi fiókszervezete, az an-Núszra Front uralt.

Néhány nappal korábban az Aszadhoz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait. A BBC szerint Aszad csapatai innen kiindulva a szomszédos Idlíb tartományban is támadásokat indíthatnak.

A szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban Latakia, Aleppó és Deraa tartományokban jelentős katonai sikereket értek el, míg a felkelők például Hama tartományban foglaltak el területeket, írja az MTI.

Rovatok