Index Vakbarát Hírportál

Portugália új elnököt választ

2016. január 24., vasárnap 11:43

Megkezdődött vasárnap reggel Portugáliában az elnökválasztás, amelynek favoritja az előzetes közvélemény-kutatások szerint az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa, írja az MTI. 9,7 millió portugál szavazhat, hogy államfőt válasszon. Az ország 40 éves történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

Mindenesetre az elnökválasztáson hagyományosan alacsony a részvételi arány. A legutóbbi szavazáson a szavazásra jogosultak 53,48 százaléka jelent meg, ami rekordnak számít Portugáliában. Előzetes eredmények leghamarabb este nyolckor lesznek.

A 67 éves Sousa a jobboldal jelöltje, és az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül is az elnöki székbe kerülhet. Legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

Portugáliában az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. Emellett legkomolyabb "fegyvere" a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

Az elnöki tisztséget 2006. március 9. óta a 2011-ben újraválasztott Aníbal Cavaco Silva tölti be.

Rovatok