Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai államkincstár szerint Putyin korrupt

2016. január 25., hétfő 18:46

Ez az első alkalom, hogy egy amerikai kormányintézmény az orosz elnököt közvetlenül korrupcióval vádolja. A BBC-nek Adam Szubin, a washingtoni államkincstár szankciókért felelős vezetője jelentette ki, hogy Putyin korrupt, és erről az amerikai kormány "hosszú éve óta tud".

"Láttuk, miként gazdagítja a barátait és a közeli szövetségeseit, és azt is, ahogy állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket már nem tekint a barátainak. Az orosz energiakincsből és a többi állami szerződésből azokat engedi részesülni, akik a hasznára vannak, és mindenki mást kizár. Számomra ez a kép a korrupcióról szól – mondta Szubin. Szerinte Putyin hivatalos, évi 110 ezer dolláros jövedelme nem fedi a valós vagyoni helyzetét, mivel az orosz elnök tudja, hogyan kell elrejteni a  tényleges vagyonát.

Szubin nem kívánt reagálni arra, hogy egy 2007-es CIA-jelentés 40 milliárd dollárra becsülte Putyin rejtett vagyonát. Putyin és a Kreml következetesen tagadta az elnöki vagyonról szóló állításokat.

A BBC-nek azonban most egy Putyin korábbi pénzügyeire rálátó ember is nyilatkozott. Dimitrij Szkarga a dúsgazdag orosz oligarcha, Roman Abramovics által 2002-ben Putyinnak ajándékozott 35 millió dolláros luxusjachtról nyilatkozott, aminek Putyin megbízásából ő maga viselte a gondját, miközben a költségeket közpénzből fizették. Abramovics pletykának minősítette a jachtos hírt, Putyin nem kíván nyilatkozni a BBC-nek.

Washington 2014-ben több orosz gazdasági vezetőt sújtott szankcióval, és azt is bejelentette, hogy Putyinnak eltitkolt energiabefektetései vannak. Az amerikai kormánytisztviselőket viszont nehéz szóra bírni Putyin vagyonáról, Szubin az első, aki kötélnek állt.

Rovatok