Index Vakbarát Hírportál

Egy kontinenst bukhat el II. Erzsébet

2016. január 25., hétfő 14:29

Könnyen lehet, hogy II. Erzsébet lesz Ausztrália utolsó koronás fője. A  ország hét államának  kormányfője, Nyugat-Ausztrália vezetőjének kivételével aláírta azt a deklarációt, amely kimondja, hogy Ausztráliának ausztrál államfője kell, hogy legyen – írta az Abc.net.

A köztársasági mozgalom ismert támogatója maga az ausztrál miniszterelnök is. Malcolm Turnbull mellett egyetért a kezdeményezéssel az ellenzék is, így Ausztrália minden eddiginél egyértelműbben nyilvánította ki, hogy a köztársasági államformát célozza meg, a brit uralkodó formális fősége helyett.

Károlynak kisebb lesz

Turnbull szeptemberben, hivatalba lépésekor adott nyilatkozata szerint azonban az ezt kezdeményező referendumra valószínűleg csak a 63 éve uralkodó II. Erzsébet után kerülne sor. A Magyarországnál nyolcvanszor nagyobb, de csak 24 millió ember lakta ország így csak azután válna köztársasággá, amikor utódja – elméletben fia, Károly – lépne trónra. A mostani deklaráció azonban ezt nem mondja ki, így akár Erzsébet alatt is szakíthat Ausztrália a monarchiával.

Ausztrália Napjára időzített deklaráció mellett kiállva Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányfője, Jay Weatherill kijelentette: a lépés fontos mérföldkő az ausztrál nemzeti identitás kialakításában.

A kezdeményezés erejét mutatja, hogy a deklaráció aláírását megtagadó nyugat-ausztráliai miniszterelnök sem ellenzi a köztársasági formát. „Remélem, hogy még az én életemben köztársaság lesz Ausztrália” – mondta Colin Barnett, aki szerint csak az időzítés rossz, kevés idő telt el a legutóbbi kudarc óta: 1999-ben ugyanis az ország egyszer már nekifutott egy köztársasági népszavazásnak. A fővárost jelentő külön szövetségi terület kivételével mindenütt 50,1-62,5 százalék közötti többségben voltak a monarchia mellett szavazók. A választáson a részvételi arány 95 százalékos volt. Barnett akkor maga is a köztársaság mellett agitált, de szerinte az 1999-es eredményekből egyértelműen kitűnt a társadalom véleménye.

Az akkori vereség Weatherhill szerint azonban nem a többség véleményét tükrözte, csupán „okos politikusok manőverezési sikere” volt, amellyel elérték a fennálló államforma megőrzését.

Erzsébet még vegyen részt benne

A köztársasági mozgalom hívei szerint egyáltalán nem kéne a 90 éves uralkodó haláláig várni az államformaváltással. Az Ausztrál Köztársasági Mozgalom vezetője, az egykori rögbijátékosból újságíróvá lett Peter FitzSimons szerint addig kell a folyamatot végigvinni, „amíg Anglia királynője elég fiatal ahhoz, hogy Ausztráliába jöjjön, hogy nagy ovációval fogadva mondhassuk neki: köszönjük Őfelségének azt a szolgálatot, amelyet népünknek tett”. Weatherhill szerint is a tisztelet kifejezése volna, ha a királynő részt vehetne a ceremónián, amelyen Ausztrália köztársasággá válik.

Ha öné lenne a korona, elmenne a buliba?

  • 2233
    Ma Ausztrália, holnap Kanada, aztán Nagy-Britannia? Nem, nem soha!
  • 2230
    Mindig szívesen megyek oda, ahol meg akarnak fosztani a trónomtól.

(Borítókép: II. Erzsébet és Fülöp herceg a királynő ausztráliai turnéjának utolsó napján, 2011. október 29-én, Perth-ben)

Rovatok