Index Vakbarát Hírportál

Lassan zár össze Kelet-Európa Oroszország előtt

2016. január 25., hétfő 13:43

Ünnepélyes nyitóceremóniával kezdte meg tevékenységét hétfőn a közös lengyel-litván-ukrán dandár (Litpolukrbrig). A kelet-lengyelországi Lublinban, az alakulat parancsnokságának főhadiszállásán közös sajtótájékoztatót tartott Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter Juozas Olekas litván és Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter. Az MTI szerint azt latolgatták, hogy valamikor 2017-re érheti el teljes harckészültségét az alakulat. 

Macierewicz hangsúlyozta, hogy az egységet "békemissziós" küldetéssel hozták létre, ugyanakkor - félreérthetetlenül Oroszországra utalva - kijelentette,

Az egység nagyon világos jelzés mindazok számára, akik az európai békét akarnák megsérteni.

Az alakulat tevékenységét a lengyel miniszter az egyik alapvető együttműködési formának nevezte a NATO keleti szárnyán. Aláhúzta: a részt vevő országok közül Lengyelország és Litvánia a NATO tagja, Ukrajna pedig "az orosz agresszió nyomása alatt van".

A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre szánt közös dandár gondolata 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot, ezt 2014-ben egy kormányközi szerződéssel erősítették meg. A dandárnak az eredeti elképzelések szerint 2013-ben kellett volna elérnie a teljes harckészültségét, azonban ez nem jött össze. De miután Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet és Kelet-Ukrajnát, mindenkinek sürgőssé vált a projekt.

A dandár az Európai Unió harccsoportjainak mintájára áll fel, és mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljat rak bele. Ezek a zászlóaljak saját elhelyezési körletükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá. 

Rovatok