Index Vakbarát Hírportál

Országos sztrájkba kezdtek a tanárok Szlovákiában

2016. január 25., hétfő 11:17

Több mint hétszáz iskolában teljesen vagy részlegesen szünetel az oktatás hétfő reggeltől Szlovákiában, ahol a tanárok országos, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek. A megmozdulást a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) szervezte, nyilatkozatuk szerint a szlovák kormány régóta figyelmen kívül hagyja az oktatásban dolgozók követeléseit.

A tanárok azonnali, 140 eurós fizetésemelést követelnek a kormánytól, és garanciát, hogy egy év múlva újabb 90 euróval növekedjen fizetésük. Ezen kívül követelik munkakörülményeik javítását, az iskolák felszereltségének bővítését, ezért a kormánytól az oktatásra szánt költségvetési pénz 400 millió eurós megemelésére is javaslatot tettek.

Juraj Draxler szlovák oktatási miniszter még a szlovák köztévé vasárnap esti hírműsorában jelezte, nem tesznek eleget a követeléseknek, a sztrájk nem fogja elérni célját, a kormány nem akar senkivel tárgyalni.

A szervezők honlapján közzétett reggeli adatok szerint a sztrájkba eddig 736 iskolából 11 501 tanár csatlakozott, de sok helyen zavartalanul folyik a tanítás. A tanárok képviseletében fellépő szervezet hétfőn 11 órakor Pozsonyban demonstrációt is tart. Az eseményről több internetes híroldal percről percre tudósításban közvetít Szlovákiában.

Szlovákiában 2935 óvoda, 2113 általános iskola és 868 középiskola működik, ezekben az intézményekben összesen 89 ezer pedagógus dolgozik.

Az OECD legfrissebb adatai alapján a világ 34 gazdaságilag legfejlettebb országai közül Szlovákiához képest csak egy országban rosszabbak a tanárok fizetései: Magyarországon.

Rovatok