Index Vakbarát Hírportál

Berlin-Moszkva csörte lett Liza ügyéből

2016. január 26., kedd 21:15

„Reméljük nem lesznek hasonló esetek, mint a mi kislányunkkal, Lizával, akinek az eltűnéséről szóló hír sokáig rejtve volt valamilyen okból” – az orosz külügyminiszter szavai jelzik, mennyire magas szinten okoz feszültséget a története annak a 13 éves berlini orosz lánynak, akit rokonai állítása szerint több menekült megerőszakolt és harminc órán át fogva tartott.

Az ügyből – amely ráerősített a kölni támadások után a menekültekkel szembeni ellenérzésekre – több tüntetés lett Berlin orosz kolóniájában – az orosz külügyminisztérium számukat 3,5 millióra teszi, beleértve az Oroszországból kivándorolt német kisebbségieket és az Oroszországban külön etnikumként számon tartott zsidókat –, az orosz állami sajtó pedig bizonyítékként tárta a világ elé, hogy Németországban a szabályokat már a menekültek diktálják.

A berlini rendőrség közölte, hogy a nyomozást lezárta, az ügyet átadta az ügyészségnek, a lányt nem rabolták el és szexuális kontaktusa sem volt senkivel.

A lány több rokona azt állította, hogy a rendőrség rá akart a venni a lányt, hogy változtassa meg vallomását és ismerje el, hogy ő maga csábította el az arabnak mondott férfiakat.

Az állítás azonban jogilag is képtelenség: egy 13 éves lány beleegyezésével történt aktus is nemi erőszaknak minősül, tehát, ha ezt vallotta volna is Liza, bármilyen kényszer hatása alatt, a nyomozás akkor is nemi erőszak gyanújával folyt volna. A nyomozás azonban nem ezen a címen folyt és a rendőrség legutóbbi nyilatkozata már egyértelműen jelzi, hogy a nyomozás eredményei szerint semmiféle szexuális kontaktusa nem volt a lánynak.

„Világos, hogy a kislány nem önszántából volt távol harminc órán keresztül” – idézte a Ria Novosztyi Lavrovot, megerősítve az orosz sajtó által is jelzett gyanút, hogy a német hatóságok el akarják tussolni az ügyet.

Az ok szerintük talán az, hogy Németország nem akar újabb táptalajt adni a tavaly beáramlott 1,1 millió menedékkérővel szemben.

A vádakat a berlini rendőrség visszautasította és már korábban is jogi lépések lehetőségére figyelmeztetett azokkal szemben, akik közösségi oldalakon azt a hírt terjesztenék, hogy a hatóságok összejátszottak az elkövetőkkel és szőnyeg alá söpörnék az ügyet.

Frissítés (01.27.): A berlini rendőrség nem azt állítja, hogy nem volt szexuális kapcsolat, hanem, hogy nem volt erőszakon alapuló szexuális kontaktus. 

Rovatok