Index Vakbarát Hírportál

Dánia bekeményít a bevándorlóknál

2016. január 26., kedd 18:15

Ellenzéki szociáldemokraták támogatásával megszavazta a dán parlament a menekültjogi törvény módosítását a kisebbségben kormányzó jobbközép kormány javaslatára – írta az MTI.

A módosítások bevallott célja, hogy Dánia kevésbé legyen vonzó a menedékjogi kérelemért folyamodók számára. A törvény szerint

Az eredeti kezdeményezés 3 ezer korona készpénzt feletti elvonást javasolt, de a nemzetközi reakció nyomán növelték meg az elkobzás alsó határát.

Nem meglepő, hogy a liberális, konzervatív, és a bevándorlásellenes Dán Néppárt mellett a szociáldemokraták többsége kiállt a szigorítás mellett. Tavaly az akkor kormányon lévő szociáldemokraták indították – még a Fidesz hasonló akciója előtt – saját plakátkampányukat, amellyel a bevándorlókat arra szólították fel, hogy dolgozzanak, ha Dániába jönnek.

A dán kormányfő szerint ez volt a külvilág részéről a legfélreértettebb törvény Dánia történetében. Lokke Rasmussen szerint csupán arról van szó, hogy akik képesek finanszírozni saját ellátásukat, azokért ne az állam álljon jót.

A dán szigorítás

  • 16942
    Jogos, transzparens, korrekt
  • 1422
    Nem tudom
  • 749
    Embertelen, közönyös, intoleráns

Az 5,6 milliós Dánia tavaly 21 ezer menekültet fogadott be. A Liberális Pártból kilépett parlamenti képviselő , Jens Rohde kritizálta saját korábbi pártját, amiért támogatta a törvény módosítását. Rohde szerint a menekülteket méltóságuktól fosztja meg a törvény, amely lehetővé teszi, hogy elvegyék tőlük utolsó értékeiket is – írta az Independent.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi bizottságának vezetője is kritikával illette a szabályozást, amit szóvá tett a dán bevándorlásügyi miniszternél. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén úgy találta, hogy a szabályozás a félelmet és az idegengyűlöletet erősíti.

A szabályozással Dánia nincs egyedül: Svájc tavaly 112 esetben kobozta el menekültektől ezer svájci frank (284 ezer forint) feletti készpénzüket. Az országba 2015-ben 45 ezren érkeztek.

Németországban pedig a menekülteket első hullámban fogadó Bajorország döntött úgy, hogy 750 euró (231 ezer forint) felett legálisan elkobozható a menekülteknél lévő készpénz. Baden-Württenberg ugyanezt az értéket 350 euróban (110 ezer forint) határozta meg. A német hatóságok szerint bárki, aki hét hónapon belül önként elhagyja az államot, visszakapja elkobzott vagyonát.

Rovatok