Index Vakbarát Hírportál

Kórházi éhhalál szélén 25 ezer gyerek Észak-Koreában

2016. január 26., kedd 15:36

Észak-Koreában 25 ezer, globálisan viszont több millió gyermek élete forog veszélyben fegyveres konfliktusok és az éghajlatváltozás miatt – állítja az ENSZ gyermekügyi szervezete (UNICEF). Csak Szíriában ötmillió gyermek szorul segítségre.

25 ezer gyereket fenyeget az éhhalál Észak-Koreában az UNICEF szerint. A helyzet kezeléséhez azonnal szükség volna 18 millió dollárra (5,2 milliárd forint), miután a szárazság miatt tavalyhoz képest ötödével visszaesett az élelmiszer-termelés, és Phenjan csökkentette a központilag kiosztható élelmiszeradagokat – írta a Guardian.

Idén a helyzet láthatóan nem fog javulni, ami különösen a nők és a gyermekek helyzetére lesz rossz hatással – állítja a jelentés, utalva arra, hogy a 25 milliós Észak-Koreában mindent az 1,2 milliós hadsereg szükségleteinek rendelnek alá.

„A tiszta víz hiánya miatt a vírusos hasmenések száma 72 százalékkal nőtt az aszály sújtotta területeken az öt év alatti gyermekek körében” – mondta a Guardiannak az UNICEF észak-koreai munkájáért felelős Timothy Schaffter.

A szakember szerint újabb támogatás híján márciusra kifutnak az alapvető gyógyszerekből nyárra az élelmiszersegélyekből, az év végére pedig a vakcinákból. Ráadásul már a tavalyi, 22 millió dolláros igénynek is csak a 38 százaléka jutott el, Észak-Korea nukleáris programja miatt.

Minden kilencedik gyerek veszélyben

Az UNICEF szerint a gyermekek helyzetének javítására 2,7 milliárd dollár kellene globálisan. Elsősorban a szíriai menekült gyermekek megsegítésére országon belül és Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Libanonban, de tízmillió gyermek van veszélyben Jemenben is, rájuk azonnal 180 millió dollárt költene az UNICEF, 25 milliót pedig a Burundiban élő gyermekekre, ahol szintén sok a belső menekült a politikai válság miatt.

Az UNICEF számításai szerint a világon minden kilencedik gyerek konfliktuszónában él, akik segítségre szorulnak, ám az adakozókedv láthatóan lankad. Márpedig Afrika és a Közel-Kelet után a csendes-óceáni térségben Fidzsi, Tonga, Szamoa, Vanuatu – összesen 1,4 millió lakosával – szintén segítségre szorulhat az El Nino okozta időjárás-változás miatt, aminek negatív hatására 2016-ban is számítanak.

Rovatok