Index Vakbarát Hírportál

Oroszország túszejtés veszélyére figyelmeztette Törökországba utazókat

2016. január 27., szerda 15:43

Fennáll a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái elrabolják az orosz turistákat, erre figyelmeztette szerdán az utazókat a moszkvai idegenforgalmi hivatal.

A Roszturizm szerint az iszlám terrorszervezet vezetői azt tervezik, hogy Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat ejtenek túszul, majd az Iszlám Állam által ellenőrzött övezetekbe hurcolhatják, ahol kivégezhetik, vagy élőpajzsnak használhatják őket.

Az MTI által idézett közlemény azt hangsúlyozta, hogy "azoknak a turistáknak, akik nem szervezett keretek között utaznak Törökországba, minden lehetséges és szükséges intézkedést meg kell tenniük saját biztonságuk érdekében".

November 28. óta a nagy orosz utazási irodák nem értékesíthetnek törökországi utakat a hivatalos közlés szerint biztonsági okokból.

A korlátozás azután lépett életbe, hogy a török légierő lelőtt egy SZU-24 típusú orosz vadászbombázót a szíriai határ térségében. Az incidens súlyos feszültséget okozott a két ország viszonyában, s Moszkva egy sor megtorló intézkedést vezetett be Törökország ellen, dacára annak, hogy Ankara addig Moszkva kiemelt partnere volt.

A polgárháború sújtotta Szíriával szomszédos Törökország az utóbbi időben többször is véres terrortámadások helyszíne volt. Legutóbb, január 12-án az eurázsiai országban első ízben ért támadás külföldi turistákat, amelyben tíz német állampolgár vesztette életét.

Rovatok