Index Vakbarát Hírportál

A terrorfenyegetettség miatt kiürítettek húsz brit és francia iskolát

2016. január 28., csütörtök 12:28 | aznap frissítve

Telefonon azzal fenyegetőztek ismeretlenek, hogy bombamellényekben és gépfegyverekkel támadják meg a diákokat öt párizsi iskolában. Nagy-Britanniában is több iskolát ki kellett üríteni.

A rendőrség emberei és terrorelhárítási egységek kiürítettek öt középiskolát Párizs belvárosában, miután ismeretlenek telefonon jelentették be, hogy bombát fognak robbantani az intézményekben, írja a Le Parisien.

A diákokat biztonságos helyre szállították, többeket hazavittek a szüleik. Az épületeket jelenleg a rendőrség bombakereső kutyákkal és tűzszerészekkel vizsgálja át. Délre a Victor Hugo iskolában már feloldották a zárlatot, mert nem találták nyomát robbanóeszközöknek. 

A csütörtök reggeli fenyegetésben ismeretlenek azt állították, „bombával és Kalasnyikovokkal érkeznek majd, hogy maximalizálják az áldozatok számát”. A rendőrségen telefonon bejelentett támadásról azonnal tájékoztatták a biztonsági erők és a titkosszolgálatok vezetőit. A fenyegetőzők motivációja nem ismert, nem tudni, hogy közük lenne bármilyen szervezethez.

Összesen viszont közel húsz iskolát zártak be Nagy-Britanniában és Franciaországban, miután a briteknél is hasonló fenyegetések voltak. A héten már másodszor kellett kiüríteni iskolákat a két országban telefonon érkezett fenyegetések miatt. Ezeket egy Evacuation Squad nevű Twitter-fiókon vállalták magukra.

Kedden is névtelenül fenyegetőztek robbantással, de a kiérkező rendőrök nem találtak semmilyen robbanótestet. A november 13-i párizsi merényletek óta minden fenyegetést és bejelentést komolyan vesznek a francia hatóságok, emlékeztet a lap.

Rovatok