Index Vakbarát Hírportál

Az iráni internetezők az iszlámot megmentő szoborcenzúrán röhögnek

2016. január 28., csütörtök 10:34

A hét elején Haszan Róháni iráni elnök Rómában egyeztetett az olasz kormánnyal és Ferenc pápával. Háromnapos ottartózkodása alatt elllátogatott a Forum Romanumra, a Colosseumba és felkereste a Capitoliumi Múzeumokat is. Utóbbiban túlbuzgó olasz protokolláris felelősök elrendelték, hogy takarják le a meztelen antik szobrokat, mivel az iszlám vallás tiltja az emberi test ábrázolását.

A döntés felháborodást váltott ki az olasz sajtóban, és a kormány vizsgálat indított annak érdekében, hogy kiderítésére, ki rendelte el a szoborcenzúrát. De nem várt módon az iráni internetezők is az olaszok túlkészülésén kezdtek gúnyolódni a közösségi oldalakon – írja a BBC.

مجسمه های عریان رم، برای مراعات حال حسن روحانی پوشانده شدند pic.twitter.com/AxE42x0nkN

— navid + (@NavidRamaki) January 26, 2016

„A pucér szobrokat felöltöztették Róháni elnök látogatására” – írta perzsa nyelvű üzenetében az iráni Navid Ramaki, aki modern ruhákba öltöztette az egyik pucér szobrot.

„Az iszlám veszélyben van” – sokan ezzel az ismert fárszi mondással, osztottak meg szoborcenzúrázott mémeket. A szólást olyan esetekben használják, amikor egy iszlámhívő „hitetlenek”, vagyis más vallásúak közé kerül és hitvitába kell bonyolódnia.

Az „iszlám megmentésén” gúnyolódó iráni Photoshop-csodák között volt olyan is, amelyik az olasz internetezők által jól ismert, weblapok cenzúrázásáról szóló tájékoztatóba öltöztette a szobrokat takaró paravánokat.

فیلترینگ هوشمند مجسمه‌ها در سفر #روحانی به #ایتالیا pic.twitter.com/BAkTgYXy7d

— ساما (@sheydan) January 27, 2016

Az indokolatlan iszlám miatti óvatoskodás már nem az első az olasz külpolitika történetében. 2008-ban Silvio Berlusconi legutolsó miniszterelnöksége idején, a római kormánypalota sajtótermében látható Tiepolo-festmény fedetlen mellű nőalakjára festettek egy fátyolszerűséget. Matteo Renzi pedig még Firenze polgármestereként takartatott le egy túlzottan pajzán faunt ábrázoló szobrot a Palazzo Vecchio palotában, amikor egy milliomos arab sejk látogatott el hozzá. 

Az olasz internetezők ezért Renzi fejét is cenzúrázták, például paravánokkal takarták ki a fejét különböző fotókon. De  Sokan fotómontázzsal tüntették el a legismertebb olasz műemlékeket, dobozba zárva a Szent Péter-bazilikát.

Maga Roháni úgy reagált a szoborcenzúrára, hogy  ez csak a sajtót érdekelte. Maguk az olaszok pedig komoly vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot.

Iránban az ókori Perzsa Birodalom korszakából több embert ábrázoló szobor és mozaik maradt meg éppen. Ezeket a kultúra és a hagyomány tiszteletéből nem rombolták le, holott az iszlám valóban tiltja az emberek és alakok művészeti bemutatását. Ugyanakkor a perzsa területeken, de Irakban és Egyiptomban is, megtűrtek voltak az ilyen képek és szobrok. Az iráni miniatúra festészet a XIII. századtól a XIX. századig virágzott, különösebb támadások nélkül. Ennek köszönhetően maradtak meg például az emberi test anatómiai ábrázolásai a középkori orvosi könyvekből. Olaszországban sem minden szobrot takartak le, csak a meztelen szobrokat és festményeket öltöztették fel.

Rovatok