Index Vakbarát Hírportál

Egy szerelő vihette fel a bombát az Egyiptom felett felrobbant orosz gépre

2016. január 29., péntek 15:10 | aznap frissítve

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik szerelőjét azzal gyanúsítják, hogy pokolgépet juttatott a Sínai-félsziget légterében október végén darabokra szakadt orosz utasszállító repülőre - jelentette pénteken a Reuters brit értesüléseire hivatkozva az MTI. A továbbra is érvényes hivatalos egyiptomi álláspont szerint viszont semmi nem bizonyítja, hogy terrortámadás okozta volna a Kogalymavia légitársaság gépét ért katasztrófát, amiben 224 ember vesztette életét.

A hírügynökségi források szerint az őrizetbe vett szerelő unokatestvére másfél éve csatlakozott Szíriában az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez. Rajta kívül őrizetbe vettek a repülőtéren szolgáló két rendőrt, és egy poggyászkezelőt is. Őket azzal gyanúsítják, hogy segítettek a robbanószerkezet célba juttatásában.

Miután az IS megtudta, hogy az egyik tagjának van egy rokona, aki a (sarm-es-sejki) repülőtéren dolgozik, a szervezet egy kézitáskában eljuttatott hozzá egy pokolgépet. ... Arra utasították, hogy ne tegyen fel kérdéseket, csak helyezze a bombát a gépre

- mondta a hírügynökség egyik forrása.

Egy másik forrás szerint két rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél "szemet hunytak a dolog felett". Mint mondta, fennáll annak a lehetősége is, hogy "egyszerűen csak nem végezték jól a dolgukat". Mindkét forrás azt mondta, hogy eddig egyik gyanúsított ellen sem indult eljárás.

Ugyancsak pénteken egyiptomi lapok azt írták, hogy az orosz sajtó szerint az orosz és az egyiptomi hírszerző szervek azonosítottak hat embert, akiknek közük lehet a gép felrobbantásához. A kormányközeli Live News hírportál szerint a titkosszolgálatok egy poggyászkezelőt gyanúsítanak azzal, hogy a felszállás előtt a gép rakodóterébe rejtett egy pokolgépet. A feltételezett tettes a Live News szerint rögtön ezután elhagyta az országot, és Törökország felé vette útját.

Nyugati és orosz kritikák szerint Egyiptom azért nem hajlandó beismerni, hogy felrobbant a gép, mert az beismerése lenne annak, hogy nem tudják biztosítani az országba látogató turisták biztonságát. Az ország legfontosabb bevételi forrását jelentő turizmust már így is hatalmas veszteségek érték.

Az ügyről itt írtunk bővebben:

Rovatok