Index Vakbarát Hírportál

Fizethet egy cég, amiért Észak-Koreába akart fegyvereket juttatni

2016. január 29., péntek 11:26

125 ezer dollárra büntettek meg egy szingapúri céget, amiért segített abban, hogy Kubából Észak-Koreába juttassanak el fegyvereket tengeri úton. 

Decemberben a bíróság kimondta, hogy tavaly a Chinpo Shipping nevű vállalat megszegte az ENSZ Észak-Koreára vonatkozó embargóját. A vállalat 72 ezer dollárt fizetett egy szállítmányozási ügynökségnek azért, hogy egy észak-koreai hajó átkelhessen a Panama-csatornán. A Chong Chon Gang nevű hajó a papírok szerint tízezer tonna cukrot szállított, csakhogy a cukor alatt valójában fegyverek voltak elrejtve. A hajót a Panama-csatornán, átkelés közben állították meg a hatóságok, ekkor fedezték fel az elrejtett fegyvereket is. 

Kuba azt állította, hogy a fegyvereket Észak-Koreába, javítás céljából szállíttatta, de arra nem adott magyarázatot, hogy miért rejtették el azokat a cukorszállítmány alá. A szingapúri cég pedig azzal védekezett, hogy a fegyvereket nem háborús célra, hanem gyakorlatozásra használták volna Észak-Koreában, annak ellenére védekeztek így, hogy az embargó nem tesz a kettő között különbséget.

Rovatok