Index Vakbarát Hírportál

Incidens a Fekete-tenger felett: hat méterre volt az orosz vadászgép az amerikaitól

2016. január 29., péntek 06:14

Egy orosz vadászgép ismét veszélyes közelségbe került egy amerikai felderítő repülőgéphez a Fekete-tenger felett: alig hat méterre közelítette meg, amit Washingtonban újabb orosz provokációnak minősítenek. Ezt Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője közölte.

Baldanza szerint az incidens hétfőn történt: egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalon repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, amikor egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul "nem biztonságosan és nem szakszerűen" tette ezt. A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit. Daniel Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője is beszámolt a történtekről.

A Pentagon illetékesei szerint az orosz gép kevesebb mint húsz lábra (körülbelül hat méterre) közelítette meg az amerikai gépet, egy ideig mellette repült, majd hirtelen mozdulattal bedőlt, és elrepült, ekkor azonban a hajtómű gázsugara megzavarta az amerikai gép vezérlőrendszerét.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a felderítő gép ekkor mintegy 55 kilométerre volt a partoktól, jócskán a nemzetközi légtérben, és igen nagy távolságra az orosz felségterületektől.

Orosz és amerikai szakértők csütörtökön tartották meg az egyeztetések újabb fordulóját a szíriai légi bevetések biztonságáról, de a videokonferencia után kiadott tájékoztatóban nem volt szó erről az esetről. Az elmúlt hónapokban több hasonló légi incidens történt orosz és amerikai katonai repülőgépek között a Fekete-tenger térségében.

Rovatok