Index Vakbarát Hírportál

20 éven át élőben nézték az amerikaiak, mit csinálnak az izraeli drónok

2016. január 29., péntek 13:24

Edward Snowden titkos dokumentumokat szivárogtatott ki, amelyek szerint az amerikai és a brit hírszerzés közel 20 éven át megfigyelte az Izrael által a Közel-Keleten bevetett drónokat, írja az MTI.

A Jediót Ahronót szerint az elektronikus megfigyelésre szakosodott NSA és brit megfelelője (GCHQ) feltörte az izraeli drónok által az irányítóik felé közvetített képanyag titkosítását, és ezt kihasználva kémkedett az izraeli légierőnek a Gázai övezet, Szíria és Irán légterében végrehajtott missziói után. Az 1998-ig visszanyúló, Anarchist fedőnevű hírszerzési programot egy ciprusi bázisról irányították, és más közel-keleti államokra, köztük Szíriára, Iránra, továbbá Egyiptomra és Törökországra is kiterjedt.

A The Intercept című internetes magazin szerint a titkosítás feltörése az amerikai és a brit hírszerzés számára egy virtuális ülést garantált a bevetésen lévő izraeli drónok pilótafülkéjében. Izrael hivatalosan nem tagadja, de nem is ismeri el, hogy lennének felfegyverzett drónjai. Egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2010-es titkos amerikai diplomáciai távirat szerint mindazonáltal a hadsereg egyik befolyásos tisztje nem nyilvánosan elismerte a drónok létezését.

Izrael a világ legnagyobb drónexportőre, és a kiszivárgott dokumentumok alapján az amerikai és brit szolgálatok egyebek mellett emiatt is érdeklődtek az izraeli gépeken használt titkosítás után. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a mostani leleplezést, ahogy a brit nagykövetségi szóvivő sem volt hajlandó hírszerzési ügyekben tájékoztatást adni. Egyelőre a londoni külügyi tárca sem reagált a kiszivárogtatott információkra.

Juvál Steinic energia- és infrastrukturális miniszter az izraeli katonai rádiónak pénteken adott nyilatkozatában nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, de azt is hozzátette, hogy megtanulták a leckét.

Rovatok