Index Vakbarát Hírportál

Az orosz kormánynak dolgozhattak a Bundestag szervereit megtámadó hekkerek

2016. január 30., szombat 14:11 | aznap frissítve

Az orosz katonai hírszerzésnek dolgozhattak azok a hekkerek, akik tavaly feltörték a német törvényhozás, a Bundestag szervereit, írja a Spiegel egy magasrangú német titkosszolgálati munkatárs közlésére hivatkozva.

Tavaly májusban derült ki, hogy hekkerek heteken át támadták a Bundestag belső hálózatát. Egy professzionális szoftver segítségével a Bundestag 14 szerveréhez szereztek hozzáférést. A Spiegel szerint az még mindig nem tudható, milyen érzékeny adatokhoz juthattak hozzá a támadók. 

Tavaly több hekkertámadás is történt hasonló forgatókönyv alapján. Támadás ért német vállalatokat és más NATO-tagállamokat is. A karlsruhei ügyészség titkosszolgálati ügynöktevékenység gyanújával folytat nyomozást. 

Mindez tovább rontja az amúgy sem rózsás orosz-német kapcsolatokat. A két ország kapcsolatát legutóbb egy 13 éves lány esete terhelte meg. A Németországban élő orosz lány azt állította, menekültek rabolták el és erőszakolták meg. Ugyan az egész történetet csak kitalálta, de  az ügyben az orosz külügyminiszter is megszólalt , az orosz média pedig azt bizonygatta, hogy a német rendőrség el akarta tusolni az ügyet, mivel az elkövetők menekültek voltak. 

Rovatok