Index Vakbarát Hírportál

Jordánia is támogatást kér a szírek befogadásáért

2016. január 30., szombat 18:46

Jordánia számára "nagyon, nagyon nehézzé válhat" a szíriai menekültek befogadása, ha az ország nem kap jelentős gazdasági segítséget és nagyobb hozzáférést az európai piacokhoz - jelentette ki Abdalláh Enszúr jordániai miniszterelnök szombaton.

Enszúr az Azrak menekülttáborban tett látogatása során leszögezte: Jordánia megnyitotta határait a szíriai menekültek előtt, és továbbra is kész befogadni a szomszédos országban zajló polgárháború elől menekülőket. "Erre azonban csak akkor leszünk képesek, ha mások segítenek nekünk, hogy segíthessünk a szíreken".

"Nem csak arról van szó, hogy adjanak pénzt vagy segélyt. Azt akarom, hogy tágabb értelemben véve nyújtsanak gazdasági segítséget, hogy támogassák a költségvetésünket, az exportunkat, termékeinket, mert ha ezeknek az embereknek be kell lépniük az ipari munkaerőpiacra, akkor az iparunknak máshol is el kell tudnia adnia termékeit" - mondta a miniszterelnök, arra figyelmeztetve, hogy ha országa nem kapja meg ezt a segítséget, akkor nem fogja tudni változatlanul folytatni a menekültek befogadását.

600 ezer menekültet mar befogadtak

A 6,5 milliós Jordánia már több mint hatszázezer szíriai menekültet fogadott be. Mindeközben az 500 milliós Európában egymillió menekült befogadása okoz hisztériát. Legutóbb Törökország kapott 3 milliárd eurós támogatást, hogy javuljanak a menekültek körülményei az országban. Törökország eddig 2 millió menekültet fogadott be.

Az utóbbi időben segélyszervezetek bírálták az országot, amiért mintegy 17 ezer embert hónapok óta nem enged be területére Szíriából biztonsági okokra hivatkozva.

A nagy munkanélküliséggel küzdő Jordániában jelenleg nem dolgozhatnak legálisan a szíriai menekültek.

A jövő héten Londonban tartanak nemzetközi felajánlási konferenciát a szíriai helyzet humanitárius kezelésének támogatására. Az ENSZ becslései szerint legalább 9 milliárd dollárra lenne szükség.

Rovatok