Index Vakbarát Hírportál

Ismét orosz harci gép repült be Törökország légterébe

2016. január 30., szombat 17:41 | nyolc éve frissítve

A török külügymisztérium bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, mert a tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette az ország légterét a szíriai határnál.

A török külügyminisztérium szombati közleménye szerint a Szu-34-es orosz vadászbombázót oroszul is és angolul is többször figyelmeztették, mielőtt behatolt volna a török légtérbe.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor "minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztérium közleményét.

Kemény szavak Erdogantól

"Úgy értékeljük ezt a határsértést, amely orosz és angol nyelvű figyelmeztetéseink ellenére történt meg, mint a térségbeli válság fokozására irányuló lépést Oroszország részéről. Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel" - mondta Erdogan a török médiának nyilatkozva. Erdogan azt is elmondta, hogy találkozni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arra szólította fel Moszkvát, hogy "tegyen meg minden szükséges lépést" annak biztosítása érdekében, hogy többet nem sértse meg az észak-atlanti szövetség légterét. Egyúttal azt sürgette, hogy a két ország törekedjen a feszültségek enyhítésére.

A légtérsértést a Pentagon is megerősítette, Mark Wright, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, ahogy korábban is, az Egyesült Államok a támogatásáról biztosítja a NATO-tag Törökországot, és "felszólítjuk Oroszországot Törökország légterének tiszteletben tartására, és arra, hogy hagyjon fel az olyan akciókkal, amelyek a térség instabilitásának fokozását kockáztatják".

Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

Rovatok