Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Még most is szeretem a kommunizmust

2016. január 30., szombat 16:19 | nyolc éve frissítve

Kommunista múltjáról, a kommunizmushoz és a szocializmushoz fűződő viszonyáról beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Sztavropolban az általa életre hívott, népfront jellegű Összorosz Nemzeti Front első országos fórumán, írja az orosz Sputnik News

Ahogy a szovjet állampolgárok milliói, én is tagja voltam a Szovjetunió Kommunista Pártjának. Nem egyszerű párttag voltam, az Állambiztonsági Bizottságnak (KGB) dolgoztam

- mondta az orosz elnök. 

Nem kényszerből lettem a párt tagja. Nem mondhatom, hogy igazán hívő kommunista voltam, de védtem a rendszert.

A rendszer összeomlása után sem dobta el vagy égette el párttagkönyvét, mint sokan mások.

A kommunista és szocialista eszmék tetszettek, és ma is tetszenek nekem.

Putyin emlékeztetett arra, hogy ha jobban szemügyre veszi az ember a Kommunista Kiáltványt, akkor láthatja, hogy az nagyon hasonlít a Bibliára.  Putyin szerint a kódexben nagyon jó eszméket fektettek le az egyenlőségről, a testvériségről és a boldogságról.

Ezeknek a csodálatos eszméknek a gyakorlati megvalósítása azonban a Szovjetunióban messze volt attól, amit az utópista szocialisták elképzeltek. "A mi országunk alig hasonlított a Napállamhoz" (másképp a Nap városához - az ideális államot eredetileg Tommaso Campanella írta le a XVII. században, és ez hatással volt az utópista szocializmusra).  

Lehet, hogy Putyin mégsem rajong a kommunizmusért?

Putyin kommunizmust éltető szavait megkérdőjelezi, hogy alig két hete váratlanul kifakadt: "Lenin miatt omlott össze az orosz birodalom."

Putyin a Kurcsatov Atomkutató Intézet vezetőjének szavaira csattant fel a tudománnyal és oktatással foglalkozó elnöki tanács ülésén. Mihail Kovalcsuk méltatta Leninnek azt a képességét, hogy emberek millióinak gondolkodását tudta befolyásolni. Mint mondta, ilyen jól szervezettnek kellene lennie a tudománynak is.

Lenin atombombát helyezett el az Oroszországnak nevezett épület alá, és ez a bomba aztán felrobbant

- vágott vissza bosszúsan Putyin.

Rovatok