Index Vakbarát Hírportál

Europol: 10 ezer migránsgyerek tűnt el

2016. január 31., vasárnap 17:47

Az elmúlt két évben több mint 10 ezer migránsgyerek tűnhetett el (a statisztikában migránsnak hívnak mindenkit, aki eljött otthonról, belépett Európába és beadta a menekültkérelmet vagy nem, mindegy, hogy háború elől menekül, vagy csak jobb életkörülményeket akar), miután megérkezett Európába – jelentette az Europol. A tagállamok közös bűnüldözői szerve szerint több ezer kiszolgáltatott kiskorú eltűnt, miután regisztrálták adott államok hatóságai. Ez az első eset, hogy az Europol megpróbáltak kiszámolni, hány gyerek tűnhetett el az Európába érkezők közül.

A Save the Children nevű jogvédőszervezet szerint tavaly 26 ezer gyerek érkezett család nélkül Európába. Az Europol arra figyelmeztet, hogy a gyerekeket és a fiatalokat rabszolgaságra kényszeríthetik és szexuálisan kizsákmányolhatják bűnözői csoportok. 

"Nem észszerűtlen azt mondani, hogy több mint 10 ezer gyereket keresünk. Nem mindegyikük lesz bűnözők áldozata, van, aki családtagokhoz kerül. Egyszerűen csak nem tudjuk, hol vannak, mit csinálnak, és kivel" – mondta az Observernek Brian Donald, az Europol igazgatója.

Az olasz hatóságok 2015 májusában figyelmeztettek, hogy közel ötezer gyerek tűnt el a menedékkérőknek kialakított központokból tavaly nyár óta. Októberben a svéd Trelleborg hatóságai közölték, hogy 1000 fiatal és gyerek tűnt el.

A szervezet szerint nagy részük azután tűnhetett el, hogy megérkeztek Görögországban. Az ország belépési pontja nagyjából egymillió migránsnak, akik 2015-ben csónakokon érkeztek a kontinensre. Az ország nem igazán regisztrálta a belépőket.

Mivel például Olaszországban napközben törvényesen elhagyhatóak a menekülttáborok, a gyerekek könnyen bűnözők kezében kötnek ki. Ráadásul kevés a tolmács, nem értenek szót a gyerekekkel, és nem alkalmaznak olyanokat, akik a szexuális bűncselekmények áldozattá válásával foglalkoznának.

Az Europol szerint azok a bűnszervezetek, akik eddig emberkereskedelemmel foglalkoztak, most kifejezetten rászálltak a migránsokra. Az International Organization for Migration (IOM) szóvivője, Leonard Doyle  azt mondta a BBC-nek, hogy a tízezer eltűnt gyerek sokkoló, de nem meglepő adat. Az IOM pénteki adatai szerint az idei 55 568 mediterránnál partot érő migráns közül eddig 244-en fulladtak meg.

(Borítókép: menekült kisfiú sétál az édesanyjához szíjazva a macedón-szerb határon, 2016. januárjában. AFP / Arment Nimani)

Rovatok