Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország Európa legstabilabb állama

2016. február 1., hétfő 11:50

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon. Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás mellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait, az MTI szerint hangsúlyozta azt is:

A vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén.

Úgy fogalmazott, Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő. Ezért

Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik.

Víz, IT, mezőgazdaság

Orbán Viktor - akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba - szorgalmazta a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

"Bebizonyosodott, hogy nincs többé olyan sarka a Földnek, ahol magyar üzletemberek ne tudnának jó üzleti kapcsolatokat, gyümölcsöző gazdasági együttműködést kialakítani."

A mai napon úgy érezzük, hogy Magyarország a világszínpadra is fellépett: nemcsak Bécsben, hanem Jakartában is képesek vagyunk üzleti együttműködést kialakítani.

– mondta Orbán a Joko Widodo indonéz államfővel folytatott tárgyalása után. A miniszterelnök a két ország együttműködésének lehetséges területei között említette a mezőgazdaságot, az IT-szektort és a vízgazdálkodást. Utóbbiról szólva jelezte: 34 helyen valósul meg Indonéziában magyar vízügyi beruházás. Joko Widodo indonéz államfő ezek mellett a megújuló energiaforrások területét emelte ki.

Megállapodásokat kötnek

Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Orbán Viktor szavaira utalva kiemelte, hogy Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.

A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következő évekre szóló felsőoktatási csereprogramról, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a halászat és az akvakultúra területén történő együttműködésről írt alá megállapodást.

Pár éve felpörögtek a látogatások

Orbán Viktor miniszterelnök február első két napjában megejtett indonéziai látogatása az első kormányfői látogatás Gyurcsány Ferenc 2005-ös útja óta, melyen gazdasági és turisztikai együttműködési megállapodást írtak alá. Az elmúlt bő 10 évben az MTI összesítése szerint Szili Katalin, mint az Országgyűlés elnöke (2005), Sólyom László köztársasági elnök (2008) és Kövér László házelnök (2011) járt indonéziában, Hassan Wirajuda indonéz külügyminiszter pedig Magyarországon (2005), mielőtt felgyorsultak az események:

2012: Martonyi János külügyminiszterként Jakartában tárgyalt indonéz partnerével „a két ország közötti új együttműködési területekről”.

2013. március: Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök látogatott Magyarországra találkozott Áder Jánossal és Orbán Viktorral is, Martonyi János pedig indonéz kollégáját fogadta.

2013. április: Djoko Kirmanto indonéz közműügyi miniszter Budapesten tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, a látogatás központi témája a vízügyi együttműködés volt. (Október 8-án mobil víztisztítók szállításáról szóló segélyhitel-keretmegállapodást parafált Budapesten a két miniszter.)

2013. május: Indonéziában tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

2013. június: Magyar-indonéz rektori fórumot tartottak Budapesten, a tudományos és oktatási együttműködés elmélyítéséről szándéknyilatkozatot írnak alá a felek.

2013. december: H. Priyo Budi Santoso, az indonéz parlament alelnöke látogatott Magyarországra, találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is; reményét fejezte ki, hogy a jövőben Indonézia hídfőállás lehet Magyarország számára a térségben.

2013. december: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: a magyar kormány ötven ösztöndíjat ajánl fel indonéz hallgatóknak a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében.

2014. szeptember: együttműködési megállapodást írt alá a magyar Izotóp Intézet Kft. és az indonéz nukleáris hatóság (BATAN). Az egyezmény értelmében az Izotóp Intézet gyümölcsök és zöldségek tartósítására és orvosi eszközök sterilizációjára használható rendszereket szállít.

2014. november: Orbán Viktor Nádudvaron a mezőgazdaságról, mint az ipar mellett a magyar gazdaság fejlődésének kulcsáról beszélt. Mint mondta, ideje, hogy többet exportáljon a magyar agrárium: az európai uniós export mellett Oroszország, Japán és India mellett Indonéziát is célországként említette a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

2015. szeptember: a Fővárosi Vízművek és az indonéziai Palu városa vízügyi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot. A fővárosi önkormányzat cége a közép-celebeszi kikötőváros víz- és szennyvízhálózatának modernizálásában és a városhoz tartozó különleges gazdasági övezet vízhálózat-fejlesztésében vállal szerepet.

Rovatok