Index Vakbarát Hírportál

Soros 8 millió dollárral tolja meg Hillary Clinton kampányát

2016. február 1., hétfő 18:20

Soros György tavaly decemberben 6 millió dollárt adományozott Hillary Clinton egyik kampányszervezetének, írja a Politico. Ezzel a felajánlással összesen 8 millió dollárra nő a milliárdos hozzájárulása a mostani előválasztási kampányhoz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy több mint egy évtizedes visszavonulás után ismét megpróbálja a maga eszközeivel alakítani az amerikai politikát. 

A Soros által most megtámogatott Priorities USA Action nevű szervezet a tavalyi év második felében 25 millió dollárt gründolt össze Clinton kampányára. A szervezet adományozói között több ismert amerikai milliomos és szakszervezetek is vannak, de a 6 milliós felajánlás még köztük is különösen nagynak számít. Az év első felében a magyar származású üzletember 1-1 milliót adott két másik, szintén Hillaryhoz köthető kampánycsapatnak. 

Soros visszatérése a kampányfinanszírozók körébe jó hír a demokratáknak, ő ugyanis azon kevés liberális milliárdos közé tartozott sokáig, akik hajlandóak jelentős összegekkel támogatni a nekik tetsző jelölteket. Soros utoljára 2004-ben szánt rengeteg pénzt erre a célra, ekkor a 20 millió dollárt adott olyan csoportoknak, amelyek célja George W. Bush újbóli megválasztásának megakadályozása volt. A taktika nem jött be, ami jó időre el is vette Soros kedvét a politikába invesztálástól: legutóbb 2012-ben küldött pénzt, bár magához képest keveset, csak 1 millió dollárt Obama újraválásztására.

A mostani adományozás fordulópontot jelenthet Soros hozzáállásában, és nagy segítséget jelent Clintonéknak, a demokraták kampányát ugyanis hagyományosan kevesebb milliárdos üzletember támogatja, mint a republikánusokét.

A kansasi Koch-fivérek, akiknek tulajdonában az Egyesült Államok második legnagyobb ipari konglomerátuma van, négy évvel ezelőtt Mitt Romney republikánus jelölt mellett foglaltak állást, a mostani elnökválasztási kampányban eddig nem álltak egyetlen elnökjelölt-aspiráns mellé sem, de négy szenátor kampányának finanszírozásához hozzájárultak.  Tavaly, az év második felében egyébként tizenegymillió dollárt fordítottak republikánus ügyekre és politikusokra.  A republikánusok másik nagy támogatója a kaszinómágnás, Sheldon Adelson, aki Marco Rubio floridai szenátor kampányát pénzeli. A volt floridai kormányzó, Jeb Bush kampányfinanszírozásához elsősorban nagy cégek járulnak hozzá, köztük például a Charles Schwab Corporation vagy a Sequoia Capital, amely a kaliforniai Szilícium-völgy egyik csúcscége. 

Rovatok