Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a román legfőbb ügyész

2016. február 2., kedd 18:02

Lemondott hivataláról Tiberiu Nitu, Románia legfőbb ügyésze kedden, írja az MTI. A lemondás előzménye az volt, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt állította: Nitu jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal arról, hogy rendőri felvezetést vehessen igénybe.

A román törvény szerint konvoj csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár, illetve - sürgős esetben - a minisztereknek. A legfőbb ügyészről itt nincs szó. Nitu 2014-ben külön egyezett meg a belügyminisztériummal, és tavaly átlagosan napi kétszer nyitottak utat az autójának rendőrök.

A DNA szerint ez hivatali visszaélés volt. Nitu többször is azt mondta: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mondván nem akarja, hogy a törvénytelenség gyanúja aláássa az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét.  Nitu hároméves mandátuma májusban járt volna le.

A bukását Gabriel Opreának, a volt belügyminiszternek és kormányfőhelyettesnek köszönheti, ő rántotta magával. Vele akkor kezdett foglalkozni a román sajtó, amikor tavaly ősszel a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike balesetben meghalt. Oprea háromszor olyan gyakran száguldozott rendőri felvezetéssel, mint az államfő. A DNA hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást ellene.

Rovatok