Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Sosem volt ilyen rossz Magyarország és Horvátország kapcsolata

2016. február 2., kedd 16:30

Magyarország és Horvátország érdeke nem az ellenségeskedés, hanem a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt a kapcsolataikra – mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután horvát kollégájával egyeztetett kedden, Budapesten.

Szijjártó kiemelte:

A magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most, ezért most a két kormánynak azt a nagy feladatot kell végrehajtani, hogy erről a mélypontról kimozdítsák a kétoldalú kapcsolatokat.

Szijjártó Péter (aki nyáron is tett már hasonló kijelentést, miután az akkori horvát ellenzékkel tárgyalt) kijelentette, az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze. Hozzátette:

 
Mivel ezek a támadások és vádaskodások méltatlanok és elfogadhatatlanok voltak, nem tud úgy tenni, mintha nem történtek volna meg.

A miniszter közölte: rendezési tervet állítanak össze a nyitott kérdések megoldására. A fontos ügyek között említette

Szijjártó az LNG-terminálról azt mondta: már kisebb a jelentősége, hogy mikor építi meg Horvátország a terminált, mivel egy másik, a romániai irány került előtérbe. A Mol-INA ügyről pedig azt fejtette ki, nagy segítség, hogy értelmesen tudnak beszélni egymással. Magyarország azt várja, hogy olyan üzleti és jogi környezet jöjjön létre, amelyben a Mol felelős befektetőként tudja működtetni az INA-t.

22 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom

A miniszter arra is kitért, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában 22 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző évi adatokhoz képest, és 2015-ben minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el. Hogy ez a folyamat ne álljon meg, az Eximbank 185 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-horvát vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

Szijjártó Péter a migrációs válságról azt mondta,

Európa jelenleg védtelen, a déli-délkeleti szomszédságából érkező áradatot nem tudja megállítani, kontrollálni, ezért erős déli védvonalra van szükség.

Szerinte ha kell, bolgár-macedón védvonalat kell kiépíteni, különben nő a terrorfenyegetettség, és romlik a közbiztonság Európában.

Miro Kovac horvát külügyminiszter hangsúlyozta: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza, és ennek szellemében állnak hozzá a nyitott kérdések megoldásához. Kovac kiemelte: Horvátország intenzív együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel.

Közölte: készek a szükséges egyeztetésekre a migránshullám esetében is. A kulcsszó a koordináció, és hosszú távon csak uniós szinten lehetséges a megoldás minden tagállam bevonásával - vélekedett.

Rovatok