Index Vakbarát Hírportál

Több nő és gyerek menekült érkezik Európába, mint férfi

2016. február 2., kedd 18:05

Először a migránsválság kezdete óta több nő és gyermek érkezik Európába, mint férfi a menekülthullámmal; a legfrissebb adatok szerint a görög-macedón határon átkelő migránsok 60 százaléka nő és gyermek volt – írja az MTI az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) nyomán.

A fél évvel korábbi adatokhoz képest megháromszorozódott a gyerekek aránya az UNICEF szerint. Tavaly júniusban még az Európába tartó menekültek 73 százaléka férfi volt és minden tizedik menekültre egy gyerek jutott.

Jelenleg a Törökországból a görög Égei-tengeri szigetekre érkező menekültek 36 százaléka gyerek, azonban számuk ennél magasabb is lehet, mivel sokan nem mondják el életkorukat a hatóságoknak, amíg nem érkeztek meg a célállomásuknak tervezett országokba.

A nők és gyerekek arányának ilyen mértékű növekedése azt jelenti, "hogy közülük egyre többen kerülnek veszélybe a Földközi-tengeren, különösen télen, és emiatt több védelemre is van szükségük a szárazföldön".

A segélyezési, védelmi és egészségügyi rendszereket erősíteni kell a menekültek által használt útvonal minden pontján, hogy a nőket és gyermekeket ne használják ki, illetve ne essenek ki az ellátásból

- mondta Marie-Pierre Poirier, az UNICEF illetékes koordinátora.

A felnőtt kísérettel nem rendelkező és a szüleiktől elszakított úton lévő gyermekek pontos száma nem ismert, azonban az UNICEF szerint Svédországban 35 400 javarészt fiatal afgán, míg Németországban 60 ezer - javarészt szíriai, afgán és iraki fiatal - keresett eddig menedéket.

Éhezés, ostromzár, gyógyszer és benzin

Milliók éheznek a Közel-Keleten dúló háborúk miatt; Szíriában, Jemenben, Irakban a véres konfliktusok akut élelemhiányhoz vezettek, gyerekek százezrei szenvednek a gyengén tápláltság miatt, és szüleik gyakran mindenüket eladják, hogy hozzájussanak az olyan alapvető árucikkekhez, mint az ivóvíz, a gyógyszer vagy az üzemanyag.

A helyzetet tovább súlyosbítja az ostromzár alá vett települések sora. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Bassár el-Aszad szíriai elnököt és az országában harcoló kormányellenes felkelőket is azzal vádolta, hogy a konfliktus során fegyverként használják a városok kiéheztetését és ezzel háborús bűnoket követnek el. Az ENSZ úgy becsülte, hogy a véres polgárháború által sújtott Szíriában több mint négyszázezren próbálnak túlélni ostromlott településeken, amelyeknek több mint a fele az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Ezen felül a világszervezet és a segélyszervezetek finanszírozási problémákkal küzdenek, a segélymunkások egyre nehezebben tudják célba juttatni a szállítmányaikat. 2015-ben a ENSZ élelmezési segélyszervezete, a Világélelmezési Program (WFP) a Szírián belül szükséget szenvedő családok számára kiosztott fejadagok huszonöt százalékos csökkentésére kényszerült.

Rovatok