Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália: nem jogellenes a menekültek deportálása

2016. február 3., szerda 07:23

Az ausztrál legfelsőbb bíróság szerint nem jogellenes, ha a kormány elrendeli az ország felségvizein hánykolódó menekültek őrizetbe vételét. A magyar idő szerint szerda hajnalban kihirdetett verdikt alapján hamarosan megkezdődhet 267 menedékkérő - köztük 33, már Ausztráliában született csecsemő - deportálása Nauru szigetére. A Salamon-szigetektől északnyugatra fekvő szigetországban üzemel - a helyi kormánynak folyósított bőséges támogatásért cserébe - Ausztrália menekülttábora és migrációs központja.

Malcolm Turnbull miniszterelnök szerint 

Fontos döntés született, mely alapján a kormány továbbra is megőrizheti Ausztrália határainak biztonságát, és megakadályozhatja azt, hogy menekültek fulladjanak a tengerbe.

A maláj szigetvilág felől évente 10 ezer menekült érkezik az ausztrál partokra, főleg olyan, politikailag válságos területekről, mint Sri Lanka, Afganisztán, Irak vagy Mianmar. Jogvédő szervezetek elsősorban a Naurura kiszervezett menekülttábor életkörülményeit kritizálják, illetve azt, miért kell az Ausztráliában született csecsemőkkel is így eljárni.

(al-Dzsazíra)

 

Rovatok