Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália több száz menekültet küldhet csendes-óceáni szigetekre

2016. február 3., szerda 17:06

Csendes-óceáni szigeteken lévő menekülttáborokba küldheti Ausztrália a hozzájuk érkező menedékkérőket, miután a bíróság elutasította egy bangladesi nő ez elleni keresetét. Most 260 menedékkérőről van szó, az átszállítandók között van 37 már Ausztráliában született csecsemő és 54 nagyobb gyerek is. Őket eredetileg orvosi kezelésre szállítottak az országba.

Ausztrália híresen szigorú menekültpolitikát folytat, ennek része, hogy az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják, vagy azonnal a Karácsony-szigeten, Naurun vagy Pápua Új-Guineán létrehozott táborokba viszik. Naurun jelenleg 540, Pápua Új-Guineán 922 menekült él nehéz körülmények között.

A legfelső bíróság most arról döntött, hogy a migránsok tengeren túli területeken való internálása nem ütközik az ausztrál törvényekbe. A menedékkérők még akkor sem telepedhetnek le Ausztráliában, ha kérelmüket jóváhagyják és megkapják a menekültstátust. Canberra azzal érvel, hogy politikája miatt kevesebb ember hal meg a tengeren. Egy ausztrál szenátusi vizsgálat azonban már korábban arra a megállapításra jutott, hogy a szigeteken létesített menekülttáborokban nem megfelelőek a körülmények és rossz a közbiztonság.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) óva intett attól, hogy kiskorúakat szállítsanak vissza a szigetre, szerintük a táborban veszélyben lennének – írja az MTI.

Rovatok