Index Vakbarát Hírportál

Fallal veszik körül egész Bagdadot

2016. február 3., szerda 20:41

Szerdán kezdték el annak a fal- és árokrendszernek az építését Bagdad körül, amelytől a terrorakciók számának csökkenését remélik, írja az ABC News. Az összesen 100 kilométernyi védelmi rendszer a város északi és észak-nyugati részére kerül, mondta el a belügyminisztérium szóvivője az AP-nek. A falak három méter magasak lesznek.

Bagdad az amerikaiak 2003-as inváziója óta a világ egyik legveszélyesebb városának számít. Rendszeresek a terrortámadások, robbantások, lövöldözések. Csak szerdán eddig nyolc ember halt meg különböző támadásokban, és 28-an megsebesültek.

A múlt hónapban Irakban 490 civil esett áldozatul a terrortámadásoknak, legtöbbjük, 299-en Bagdadban vesztette életét.

Bagdad egyébként nem most fog megismerkedni a falakkal. A város évek óta tele van a most felállítottakhoz hasonló betonfalakkal. Egész negyedeket vesznek körül falak: a kormány- és követségi negyed is magas betonfalak mögött él.

De falakat húztak fel a siíta és szunnita negyedek közé, hogy elkerüljék a vérontást.

A kormány a város körüli védelmi rendszertől azt is reméli, hogy csökkentheti a városban működő ellenőrzőpontok számát. Ezzel rengeteg, máshol bevethető katona szabadul fel, és csökkenhetnek a várost megfojtó dugók.

Rovatok