Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai ballisztikus rakéta miatt áll készenlétben a japán légvédelem

2016. február 3., szerda 06:21

Japán kész megsemmisíteni az észak-koreai ballisztikus rakétát, ha az veszélyezteti területét -

jelentette be szerdán a szigetország védelmi minisztériuma.

Az MTI tudósítása szerint a védelmi tárca parancsot adott a Japán tengeren lévő, Aegis rendszerrel felszerelt rakétás rombolóinak és a Patriot rakétaütegeket kezelő szárazföldi egységeinek: álljanak készen arra, hogy szükség esetén megsemmisítsék az észak-koreai ballisztikus rakétát, melynek felbocsátását a diktatúra kedden jelentette be. 

Phenjan hivatalosan február 8 és 25 közötti időponttal egy "műhold felbocsátását" jelentette be a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek, illetve a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ez a két szerv az illetékes műhold-felbocsátásoknál), de minden külföldi szakértő egyetért abban, hogy valójában egy ballisztikus rakétát akarnak tesztelni. A projekt ellen azonnal tiltakozott Japán és Dél-Korea.

Észak-Korea az elmúlt hetekben a rakétára szánt terhen is gőzerővel dolgozik: január elején föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre, mely során állítása szerint egy hidrogén-bombát tesztelt. Szakértők szerint a kísérlet vagy nem egy egész hidrogénbombával zajlott, vagy pedig sikertelen volt.

Rovatok