Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték a kisfiút, aki a tálibok ellen harcolt Afganisztánban

2016. február 3., szerda 18:23 | aznap frissítve

Iskolába ment a tálibok ellen is harcoló kisfiú, amikor lelőtték. A tízéves Vászil Ahmadot egy motorkerékpáros fegyveres kétszer fejbe lőtte.

Így lett parancsnok a kisfiú

A kisfiú annak köszönheti hírnevét, hogy nagybátyja oldalán harcolt a tálib iszlamista mozgalom fegyveresei ellen Uruzgán tartományban, sőt, a szélsőségesek támadásának visszaverését ő irányította.

Vászil nagybátyja, Mulla Abdul Szamad korábban tálib parancsnok volt, azonban négy évvel ezelőtt úgy döntött, átáll az afgán kormány oldalára. Negyvenen csatlakoztak hozzá, köztük Vászil édesapja is.

 Tavaly nyáron a szélsőséges felkelők támadások sorozatát hajtották végre a dél-afganisztáni tartományban, és Szamad elvesztette 18 emberét, köztük Vászil apját. Maga Szamad is megsebesült. Vászil nagybátyja szerint a fiú ezután vette át a parancsnokságot, és 44 napig kitartóan vezette az embereit.

Miért harcolnak a gyerekek?

A Child Soldiers International nevű londoni jótékonysági szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának eljuttatott tavaly nyári jelentésében rámutatott arra, hogy Afganisztán országos és helyi rendőri állományaiban gyermekek is szolgálnak. Tirin Kot rendőrségi ellenőrzőpontjainak felében 18 éven aluliak teljesítettek szolgálatot. A harcok sújtotta Kunár, Logar és Zábul tartományokban a hatóságok tagjainak 10 százaléka gyaníthatóan kiskorú. Habár erről nincsenek statisztikák, ott a legtöbb fiatal a biztonsági szervek soraiban, ahol a tálibok tevékenysége a legnagyobb.

Annak, hogy miért fognak fegyvert kiskorúak, több oka is lehet: fiúi kötelességtudat, hazafiasság vagy dicsőség. A legfőbb ok azonban a szegénység - áll a szervezet tavaly júniusi jelentésében.

De a szélsőségesek is használnak gyerekeket harcokban, öngyilkos merényletekhez, vagy  kémkedésre.

Annak ellenére, hogy Asraf Gáni afgán elnök tavaly betiltotta a kiskorúak felvételét a fegyveres szervekhez, a kormánynak egyelőre nem sikerült a gyermekkatonák toborzását megelőző intézkedéseket végrehajtania.

Rovatok