Index Vakbarát Hírportál

Obama mecsetben állt ki a muszlimok mellett

2016. február 3., szerda 23:09

Először látogatott elnökként Barack Obama amerikai mecsetbe, a vizit és a beszéd a Trump-féle muszlimellenes retorika elleni demonstráció is volt.

Az iszlám vallás elleni támadás egyben támadás az összes hit ellen – jelentette ki Barack Obama szerdán, amikor hivatalba lépése óta először látogatott el egy amerikai mecsetbe. A Fehér Ház szerint az elnök a látogatással Donald Trump és az elnökjelöltségért kampányoló más republikánus politikusok muzulmánellenes kirohanásait is ellensúlyozni akarta. Az amerikai muszlim vezetők régóta szorgalmazták az elnök megszólalását.

Obama az iszlámot gyökereiben is amerikai vallásnak nevezte: „Az iszlám mindig is Amerika része volt.” Az elnök hosszan méltatta az amerikai muszlimok történetét, bírálóiról pedig azt mondta, hogy megsértik a vallásszabadságot, az amerikai nemzet egyik féltve őrzött értékét.

„Vannak hangok, amelyek folyvást azt követelik, hogy válasszatok az identitásaitok között. Ne higgyetek nekik. Nektek itt van a helyetek. Pont itt. S éppen ott vagytok, ahová tartoztok. Ti is Amerika részei vagytok” – mondta.

(MTI)

Rovatok